Szlovákiában decemberben újra letesztelnek mindenkit

koronavírus
2020 november 19., 13:25
Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusában
photo_camera Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusában Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Igor Matovič a csütörtöki kormányülést követő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy legkésőbb karácsonyig újabb általános tesztelésre lesz szükség Szlovákiában. A szlovák kormányfő szerint a kormánytagok közül senki nem ellenezte a felvetést.

Matovič ugyanitt arról beszélt, hogy a szlovák járványügyi szakértők és a kormányzati válságstáb számára egyaránt nagyon hasznos volt a teljes lakosság letesztelése, és arra az álláspontra jutottak, hogy amennyiben nem szeretnék túlterhelni az egészségügyi rendszert, a tömeges tesztelést meg kell ismételni.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az átfogó teszteléshez nagy mennyiségű antigén teszt beszerzése szükséges, és ennek előkészítéséhez már hozzáfogtak.

A tesztelés menete az első országos teszteléshez hasonló módon zajlik majd: először az összes régióban tesztelnek, majd az alaposabban átfertőződött országrészekben, végül azokban a krízisövezetekben, ahol a második körben a legmagasabb átfertőzöttséget tapasztalták.

Matovič azt is mondta, hogy ha az emberekben nem lesz hajlandóság az önkéntes tesztelésre, akkor decemberben teljes lezárásra lehet szükség, ami gazdaságilag nagyon megroppantaná Szlovkákiát.

Az országban október második felében - több körben - összesen 3,6 millió embert teszteltek le, akiknek 1 százalékánál mutatták ki a koronavírust. (Új Szó)