Az Európai Néppárt szerint meg tudják majd győzni a magyar kormányt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban

POLITIKA
2020 november 20., 17:00

Arra számítunk, meg fogjuk győzni a magyar kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is, mert egy olyan tanácsi határozattal zárul majd, amelyet az Európai Unió Bíróságán lehet megtámadni - ezt válaszolta a Telex.hu kérdésére Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtó- és kommunikációs igazgatója. A portál Manfred Webernek, az EPP frakcióvezetpjánek akart föltenni kérdéseket arról, hogy a Fideszt is magában foglaló, de azzal egy ideje már elég konfliktusos viszonyt ápoló párt hogy áll ahhoz, hogy a magyar kormány a lengyel kormánnyal együtt bejelentette, vétózni fogja az uniós költségvetést, ezzel meggátolva a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásainak kezelésére tervezett, 750 milliárd eurós segély- és hitelcsomagot. Weber viszont időhiányra hivatkozva tovább adta a kérdéseket.

Pedro Lopez de Pablo a portál kérdésére elmondta, hogy az EPP frakciója nem támogatna egy olyan kompromisszumot, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása ne kerüljön ki a költségvetési pénzek és a járvány utáni helyreállítási alap feltételei közül. A jobboldali pártcsalád

egy csomagként tekint a költségvetésről, a válságalapról és a jogállamisági mechanizmusról szóló javaslatokra, ezért erről a háromról együtt akar szavazni. Azt is elmondta, hogy a Néppárt a jogállamisági mechanizmusnak azt, az unió soros elnökségét betöltő német kormány által javasolt változatát támogatja, amely szerint a jogállamisági mechanizmusban indított eljárásokat az Európai Bíróságon meg lehet majd támadni, ezzel évekre el lehet húzni a folyamatot. A magyar kormány viszont korábban ezt is teljesen elfogadhatatlannak tartotta.

A frakció kommunikációs igazgatója azt is elmondta, hogy napirenden van, hogy a Fideszt zárják ki a Néppártból, 13 nemzeti tagpárt kérte, hogy szavazzanak erről. Erről viszont csak akkor születik majd döntés, ha meg lehet tartani a párt politikai közgyűlését, a párt elnöke, Donald Tusk pedig korábban már kijelentette, hogy videokonferencián nem fognak ilyen fajsúlyos kérdésről szavazni.

Tusk nemrég amúgy azt írta Twitteren, hogy aki a jogállamiság ellen van, az az Európa ellen van, ebben a kérdésben pedig tiszta álláspontot vár az Európai Néppárt minden tagjától. Pedro Lopez de Pablo szerint amúgy a Fidesz képviselői természetesen szavazhatnak máshogy, mint az EPP más tagjai, az Európai Parlamentben ugyanis nem várnak el frakciófegyelmet.