A lengyel miniszterelnök is vétóval fenyegetőzik az EU jogállamisági mechanizmusa miatt

eu
2020 november 12., 21:06

Hivatalos levélben tiltakozott a lengyel kormány az Európai Unió vezetőinél az ellen, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Facebookon elfogadhatatlannak nevezte a „tetszőleges, politikai jellegű kritériumokon alapuló önkényes mechanizmusokat”. Szerinte az ilyen mechanizmus mellőzi az európai jog lényeges, érdemi vonatkozásait, elfogadása pedig a kettős mérce alkalmazásának rögzítését eredményezhetné az Európai Unióban. Úgy látja, hogy a javasolt megoldások ellentmondanak az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott zárókövetkeztetéseknek, és „komoly kétségeket ébresztenek”.

Nemrég írtunk arról, hogy az Európai Parlament javaslatára hogyan keményítettek vissza a javaslaton. Lényegében kiszedték a német elnökség korábbi lazításait a rendszerből. Így a mechanizmus megindításánál akár már azt is figyelembe lehet venni, ha veszélyben a bíróságok függetlensége. A Mandiner vasárnap írt arról, hogy Orbán Viktor levélben jelezte az EU vezetőinek: kész megvétózni a hétéves költségvetést és a járványügyi gazdaságélénkítő csomagot.

Most Morawiecki azt írta, hogy Lengyelország nem egyezhet bele a mechanizmus olyan változatába, amely „a politikai és önkényes kritériumokat az érdemi értékelés felé rendeli”.

Ugyanerről vasárnap a Kossuth Rádióban Kövér László feldolgozásában úgy hangzott, hogy az EU nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a „politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz”, amely most egyfajta „morális terrort” kíván alkalmazni Európában.

Morawiecki már múlt héten jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az Európai Unióban nem születik az elvárásainak megfelelő megállapodás. Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a PAP hírügynökségnek csütörtökön megerősítette, hogy a testület megkapta Morawiecki levelét. Morawiecki csütörtökön videókonferencián egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, a megbeszélés fő témája a 2021 utáni költségvetési keret volt, valamint „a jelenlegi változatában az uniós joggal összeférhetetlen megállapodási javaslat”. (via MTI)