Lebontják a Puerto Rico-i Arecibo obszervatóriumot, ami a nyáron súlyosan megrongálódott

TUDOMÁNY
2020 november 20., 08:22

A Puerto Rico-i Arecibo obszervatóriumot végleg bezárják, az épületet pedig elbontják, miután a nyáron súlyosan megrongálódott a fő objektum. Egy csaknem nyolc centiméter átmérőjű segédkábel szakadt el és csapódott be a Gregorian Dome nevű fő részbe, a kábel egy körülbelül harmincméteres rést vágott az antennatányéron, amit már nem tudnak megmenteni.

photo_camera Fotó: RICARDO ARDUENGO/AFP

Az obszervatóriumot közel hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban adták át, akkor ez volt a Föld legnagyobb rádióteleszkópja a 305 méter átmérőjű antennájával. Világszerte tudósok ezrei használták kutatásaikhoz légkörtudomány, bolygótudomány, rádiócsillagászat és radarcsillagászat témakörökben. De nemcsak a tudománynak, de a popkultúrának is fontos volt. Használták forgatási helyszínnek a Goldeneye című James Bond-filmben és az 1997-es Kapcsolat című filmben is.

2017-ben egyszer már megsérült harminc panel a 38 ezerből, amikor a Maria hurrikán alatt az erős szél miatt elszakadt egy tápvonal, de az a kár minimális és helyrehozható volt ahhoz képest, ami most 2020 nyarán történt.

(VICE)