Összevonhatják a fővárosi közműszolgáltatókat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A fővárosi cégstruktúra átalakításával próbálna több milliárdot spórolni Budapestnek Karácsony Gergely főpolgármester. A 24.hu értesülései szerint Karácsony a kormányzati elvonások és a járványt kísérő gazdasági válság okozta kieső bevételek miatt készül öt fővárosi közműcég összevonására.

A terv szerint ez már középtávon több milliárd forintos megtakarítást jelentene, mert az összevonással kevesebb cégvezetőt és felügyelő bizottsági tagot kéne fizetni. Ez utóbbi pont, ami miatt politikailag kényes a terve: az fb-tagokat a pártok delegálják. Bár a veszélyhelyzetre tekintettel Karácsony egy személyben is dönthetne, mert most nem lehet összehívni a közgyűlést, talán pont emiatt jelezte, hogy csak akkor lépi meg a közműszolgáltatók összevonását, ha a többség támogatja.

Az összevonás a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartót, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t és a Főkertet érintené. Karácsony a 24.hu értesülései szerint azt világossá tette belső körben, hogy az átalakítás a dolgozókat nem, csak a párhuzamosan működő tevékenységeket érintené.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!