Koronavírus-számok Magyarországon 11.27.
Elhunytak + 135 Σ 4 364
Kórházban + 54 Σ 7 591
Fertőzöttek + 6 393 Σ 198 440
Tesztek + 21 006 Σ 1 601 203

A lengyel miniszterelnök mindenkit arra kért, ne utazzon karácsonykor

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A lengyelországi színházak, kocsmák és éttermek biztosan zárva tartanak karácsonyig, az iskolákban pedig marad a digitális oktatás, mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök az AFP beszámolója szerint. Mindenkit arra kért, ne tervezzen utazni az ünnepek idején, és elárulta, hogy a kormány vizsgálja, milyen módon korlátozza az emberek mozgását.

„Még mindig nagyon komoly a helyzet” - utalt a magas halálozási rátára, igaz, a regisztrált fertőzöttek száma stabilizálódni látszik. Szombaton 574 elhunytat és több mint 24 ezer új fertőzöttet jelentettek. 

Morawiecki miniszterelnökFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Lengyelországban az elmúlt két hétben 139-en haltak meg egymillió lakosra vetítve a járvánnyal összefüggésben. Ez a negyedik legmagasabb szám az Európai Unióban, az ötödik helyen Magyarország áll 136-tal. Részletes nemzetközi összevetésért, hosszú távú trendekért kattintson ide.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!