Ingyenessé tette a kormány a parkolóházak éjszakai használatát

belföld
2020 november 21., 18:35

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este Orbán Viktor miniszterelnök a parkolást könnyítő intézkedésekről - erről tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A november 23-án hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban.

A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.Arról is született egy határozat, hogy a költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói bárki számára ingyenesen igénybe vehetők lesznek este 7 és reggel 7 óra között. A határozatban a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról hétfőtől, és erről a döntésükről 48 órán belül tájékoztassák a lakosságot.

Nemcsak Orbán Viktor fejében fordult meg az ötlet, hogy ingyenessé kellene tenni a parkolóházakat a kijárási tilalom idejére, ezt kérte a héten Karácsony Gergely is. Ahogy arról írtunk, budapesti főpolgármester csütörtökön egy hosszú Facebook bejegyzésben panaszkodott arra, milyen káros hatásai vannak annak, hogy a kormány a járványra hivatkozva ingyenessé tette a parkolást a fővárosban. Ebben pedig arra kérte a bevásárlóközpontokat, áruházakat, hogy tegyék ingyenessé éjszakára a parkolást, és hozzátette, hogy "ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette."