Magnus Carlsen: Letörik a lányok sakk iránti lelkesedését

sport
2020 november 21., 11:21

A sakkvilág nem valami befogadó a lányokkal és a nőkkel szemben, biztosan szükség van némi kulturális változásra, mondta Magnus Carlsen világbajnok sakknagymester a Guardiannek. A téma a Netflix Queen's Gambit című sorozata miatt is aktuális, ami egy fiktív női sakkozó pályafutását mutatja be.

Carlsen szerint sokat kell dolgozni azért, hogy ne törjék le a lányok játék iránti lelkesedését, ahogy manapság történik. Az sem segít, hogy vannak kizárólag női és vegyes sakkversenyek is. Szerinte vagy csak vegyes, vagy csak külön férfi és női versenyekre lenne szükség. „Nem hiszem, hogy a nők ne lennének képesek ugyanolyan nagyszerű sakkozóvá válni, mint a férfiak.”

photo_camera Magnus Carlsen Fotó: Vladimir Vyatkin/Sputnik via AFP

Ahogy a Guardian felidézi, korábban a sakkvilág nagyjai ettől eltérő hangon beszéltek a témáról. A brit Nigel Short például azt mondta, a férfiak jobban „be vannak huzalozva” a játékra, noha ennek nincs semmilyen tudományos alapja. Bobby Fischer úgy vélte, azért nem voltak az ő idejében magas szintű női játékosok, mert „egyszerűen nem olyan okosak, és otthon kéne maradniuk”. Egyszer még Garri Kaszparov is azt mondta, hogy a sakk nem nőknek való, de később visszavonta az állítását, és ott volt a sorozat tanácsadói közt is.