Vasárnap megint tízezrek tüntettek a rezsim ellen Fehéroroszországban

Több tízezer ember vonult az utcára vasárnap országszerte Fehéroroszországban, annak az augusztus közepe óta tartó tiltakozás-hullámnak a részeként, ami az ellenzék szerint csalással megválasztott Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követeli.

A Moscow Times beszámolója szerint a legnagyobb tüntetést a fővárosban, Minszkben tartották, ahol a tüntetőknek a városszerte vízágyúval és felfegyverzett járművekkel felvonuló rohamrendőrséggel kellett szembenézniük. Az AFP tudósítója szerint Minszk több metróvonalát leállították, és a mobilhálózatok is akadozva működtek a tüntetés előtti órákban. A Vjaszna emberi jogi központ információi szerint a hatóságok végül 70 tüntetőt vettek őrizetbe.

A belarusz ellenzék vezetője, a Litvániába száműzött Szvjatlana Cihanouszkaja a tüntetést „a szabad Fehéroroszország” felé tett lépésnek nevezte egy videóüzenetben.

„Nem válhat börtönné egy olyan ország, ahol már senki nem fél a börtönőröktől”

- tette még hozzá.

A rendszerellenes tüntetések kezdete óta több ezer embert tartóztattak le a belarusz hatóságok, legalább négy ember életét vesztette a rendőrségi tömegoszlatások során, és emberek tucatjai állítja, hogy őrizetbe vételük alatt kínzásnak vetették alá őket az állami erőszak-szervezetek.

A 66 éves, 1994 óta folyamatosan hatalmon lévő Lukasenka elnök alkotmányos reformok ajánlgatásával próbálja erejét venni a tüntetéseknek, rendre sikertelenül.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.