Vasárnap megint tízezrek tüntettek a rezsim ellen Fehéroroszországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több tízezer ember vonult az utcára vasárnap országszerte Fehéroroszországban, annak az augusztus közepe óta tartó tiltakozás-hullámnak a részeként, ami az ellenzék szerint csalással megválasztott Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követeli.

A Moscow Times beszámolója szerint a legnagyobb tüntetést a fővárosban, Minszkben tartották, ahol a tüntetőknek a városszerte vízágyúval és felfegyverzett járművekkel felvonuló rohamrendőrséggel kellett szembenézniük. Az AFP tudósítója szerint Minszk több metróvonalát leállították, és a mobilhálózatok is akadozva működtek a tüntetés előtti órákban. A Vjaszna emberi jogi központ információi szerint a hatóságok végül 70 tüntetőt vettek őrizetbe.

A belarusz ellenzék vezetője, a Litvániába száműzött Szvjatlana Cihanouszkaja a tüntetést „a szabad Fehéroroszország” felé tett lépésnek nevezte egy videóüzenetben.

„Nem válhat börtönné egy olyan ország, ahol már senki nem fél a börtönőröktől”

- tette még hozzá.

A rendszerellenes tüntetések kezdete óta több ezer embert tartóztattak le a belarusz hatóságok, legalább négy ember életét vesztette a rendőrségi tömegoszlatások során, és emberek tucatjai állítja, hogy őrizetbe vételük alatt kínzásnak vetették alá őket az állami erőszak-szervezetek.

A 66 éves, 1994 óta folyamatosan hatalmon lévő Lukasenka elnök alkotmányos reformok ajánlgatásával próbálja erejét venni a tüntetéseknek, rendre sikertelenül.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!