Vasárnap megint tízezrek tüntettek a rezsim ellen Fehéroroszországban

külföld
2020 november 22., 19:51

Több tízezer ember vonult az utcára vasárnap országszerte Fehéroroszországban, annak az augusztus közepe óta tartó tiltakozás-hullámnak a részeként, ami az ellenzék szerint csalással megválasztott Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követeli.

A Moscow Times beszámolója szerint a legnagyobb tüntetést a fővárosban, Minszkben tartották, ahol a tüntetőknek a városszerte vízágyúval és felfegyverzett járművekkel felvonuló rohamrendőrséggel kellett szembenézniük. Az AFP tudósítója szerint Minszk több metróvonalát leállították, és a mobilhálózatok is akadozva működtek a tüntetés előtti órákban. A Vjaszna emberi jogi központ információi szerint a hatóságok végül 70 tüntetőt vettek őrizetbe.

A belarusz ellenzék vezetője, a Litvániába száműzött Szvjatlana Cihanouszkaja a tüntetést „a szabad Fehéroroszország” felé tett lépésnek nevezte egy videóüzenetben.

„Nem válhat börtönné egy olyan ország, ahol már senki nem fél a börtönőröktől”

- tette még hozzá.

A rendszerellenes tüntetések kezdete óta több ezer embert tartóztattak le a belarusz hatóságok, legalább négy ember életét vesztette a rendőrségi tömegoszlatások során, és emberek tucatjai állítja, hogy őrizetbe vételük alatt kínzásnak vetették alá őket az állami erőszak-szervezetek.

A 66 éves, 1994 óta folyamatosan hatalmon lévő Lukasenka elnök alkotmányos reformok ajánlgatásával próbálja erejét venni a tüntetéseknek, rendre sikertelenül.