Lobbizás: nem vonatkozna a nőgyógyászokra az új egészségügyi szolgálati törvény

Egészségügy
2020 november 23., 07:59

Bár már több mint egy hónapja elfogadták az orvosok munkaviszonyát megreformáló egészségügyi szolgálati törvényt, még mindig nem jelentek meg a jogszabályt valójában életre keltő végrehajtási rendeletek. Nem véletlenül: a kényszerkirendelést lehetővé tevő és a másodállás lehetőségeit jelentősen szigorító jogszabály ugyanis több ezer orvos tiltakozását váltotta ki, ezért a kormány a parlamenti szavazás óta egyeztet az orvosi kamarával.

Az RTL Klub Híradója szerint bár közel a tárgyalások vége, és az álláspontok tényleg közeledtek, a kamara szerint aggályos, hogy a nőgyógyászoknak a tervek szerint beleírtak egy kiskaput a végrehajtási rendelet szövegébe,

ami szerint ők továbbra is elláthatnák a magánbetegeiket az állami kórházakban.

Az RTL Híradójának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi menedzser szerint ez “etikailag, morálisan, és az egész szakma szempontjából” elfogadhatatlan. Rékassy szerint így a hálapénzt sem lehet kiiktatni a rendszerből. Az orvosi kamara szerint a kormányoldal “népesedéspolitikai-családvédelmi okokból” ragaszkodik ahhoz a háttértárgyalásokon, hogy így kivételezzenek, a szülész-nőgyógyászokkal.