Törökország nem engedte, hogy a német haditengerészet helikopteres egysége megnézze, fegyvert szállít-e egy török teherhajó

2020 november 23., hétfő 18:41

Török tiltakozásra megszakították egy török lobogó alatt hajózó gyanús teherhajó ellenőrzését a líbiai fegyverembargó betartását szolgáló földközi-tengeri EU-s műveletben (IRINI) – közölték Berlinben.

A német szövetségi kormány tájékoztatóján a védelmi minisztérium szóvivője, Christian Thiels a Spiegel értesülését erősítette meg. Azt mondta, a német haditengerészet Hamburg nevű fregattjának egy helikopteres egysége az IRINI Rómában működő műveleti parancsnokságának utasítására vasárnap a líbiai Bengázitól kb. 200 km-re északra elkezdte a Rosaline A nevű hajó átkutatását.

A líbiai fegyverembargó megsértésének gyanúja miatt indított ellenőrzést meg kellett szakítani, mert Törökország mint úgynevezett lobogó szerinti állam az ilyenkor szokásos, 4 órás határidőn belül ellenvetést tett.

A helikopterről a konténerszállító hajó fedélzetére kötélen leereszkedett német katonák a hivatalos török tiltakozás érkezése után megszakították az ellenőrzést, és időközben visszatértek a Hamburgra, a Rosaline A pedig tovább folytatta útját a líbiai Miszrátába.

Az Egyesült Arab Emírségekből a líbiai Bengáziba repülőgép-üzemanyagot szállító hajót, a Vessel Royal Diamond 7-et leállítják az ENSZ Líbiával szembeni fegyverembargójának végrehajtása érdekében az EU-s IRINI művelet keretében 2020. szeptember 10-én. Fotó: EUNAVFOR MED IRINI Operation/Anadolu Agency via AFP

A minisztérium adatai szerint ez az első eset az IRINI műveletben, hogy egy lobogó szerinti állam nem ad hozzájárulást egy szemléhez.

A szóvivő azt mondta, az ellenőrzés megszakításáig nem találtak a fegyverembargó hatálya alá eső terméket a Rosaline A fedélzetén.

Német sajtóbeszámolók szerint a teherhajó személyzete együttműködött a német katonákkal, és azt is megengedték nekik, hogy az ellenőrzés megszakítása után bevárják a napfelkeltét, így nem kellett sötétben végrehajtaniuk a helikopterre szállás kockázatos manőverét.

A görögül békét jelentő IRINI küldetés március 31-én indult 23 EU-tagállam együttműködésével, fő feladata az ENSZ líbiai fegyverembargójának betartatása. A 4 hadihajóval, 5 felderítő repülőgéppel és kb. 600 katonával folytatott küldetésben szemléket végezhetnek Líbia térségében azokon a hajókon, amikről feltételezhető, hogy fegyvereket vagy háborús cselekményekre szolgáló anyagokat (például harci repülőgépekhez szükséges üzemanyagot) szállítanak az észak-afrikai országba.

Törökország nyíltan támogatja katonailag az ENSZ-által elismert líbiai nemzeti egységkormányt a rivális Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, ami Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Sajtóértesülések szerint Törökország fegyverek mellett az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai lázadókat küldött Líbiába a tripoli egységkormány támogatására. (MTI)