28 gyárat zár be a világ legnagyobb gumikesztyűgyártó cége, mert 2500 koronavírusost találtak

külföld
2020 november 24., 05:38

2500 fertőzöttet találtak a világ legnagyobb gumikesztyűgyártó cégénél, a malajziai Top Glove-nál, ezért úgy döntöttek, fokozatosan bezárnak 28 üzemet. A fertőzötteket kórházba szállították, közeli kontaktjaikat pedig karanténba helyezték. Eddig 5800 embert teszteltek, írja a BBC.

A Top Glove-nak 41 gyára van Malajziában, többnyire nepáli vendégmunkásokat dolgoztatnak, akik zsúfolt szállókon élnek. Az utóbbi időben többször borzasztó munkakörülményekről érkeztek hírek, az Egyesült Államok júliusban le is állította kesztyűimportot a Top Glove három leányvállalatától kényszermunka gyanúja miatt.

photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Szintén az amerikai kormány tett közzé jelentést arról, hogy óriási toborzási díjakat hajtanak be a vendégmunkásokon, gyakran adósságba kényszerítve őket. Szeptemberben néhány munkás nyiltkozott is a Los Angeles Timesnek, azt mondták, 72 órákat dolgoznak kevés pénzért. A Top Glove végül bejelentette, hogy kompenzálja a toborzási díjjal megkárosított munkavállalóit.

A járvány jelentősen megdobta a gumikesztyűk árát, ami a Top Glove számára is jelentős nyereséget hozott. A zárás bejelentése után azonban 7,5 százalékkal visszaestek a részvények.