December közepétől egy negatív teszttel már rövidíthető a karantén Angliában

külföld
2020 november 24., 08:38

December közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik az érkezésük után negatív koronavírustesztet produkálnak. A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni. A szűrővizsgálat költségét mindenki magénak fizeti, a brit egészségügyi magánszolgáltatók rendszerint 100-150 fontot (41 ezer-61 ezer forintot) számláznak egy koronavírus-szűrésért.

A kormány azért döntött így, mert az eddigi tapasztalatok szerint ha valaki fertőzött, annál ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mint ha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy vasútállomásokon végeznék el.

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 nap karantén vár azokra, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember közepe óta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot katanténban kell tölteniük.

(MTI)