Müller Cecília: Már a települések 91 százalékában van igazolt fertőzött

járvány
2020 november 24., 13:40

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, a legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van, ahol 29 240 és 19 191 igazolt pozitív embert regisztráltak. A legkevesebb fertőzöttet, 1972-t Tolna megyében tartják nyilván.

A 47. héten Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ezekben a városokban a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon viszont az örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték.

Müller azt mondta, hétfőn 3929 új fertőzöttet regisztráltak, most 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. „Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek” – mondta Müller, aki szerint ennek ellenére még nem értük el a járvány tetőzését.

Hosszú távú tendenciákért, nemzetközi összehasonlításért érdemes a 444 járványügyi aloldalát nézni, ami sokkal részletesebb, mint a kormány tájékoztatásai.

Az elmúlt napon 117 beteg hunyt el, életkori megoszlásuk 33 és 101 év között volt. A legtöbb elhunyt egy vagy több krónikus megbetegedésben, vagy egyéb más súlyos alapbetegségben szenvedett.

Tartanak a célzott tesztelések a szociális, oktatási-nevelési és egészségügyi intézményekben, a dolgozóknak továbbra is lehetőséget biztosítanak az antigén alapú gyorsteszt elvégzésére, és a tesztelések eredményeit az adott intézményre vonatkozóan hetente közlik majd – közölte Müller.

Müller szerint a járvány kezdete óta mért adatok szerint az egészségügyi dolgozók az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki Magyarországon, ez pedig jóval kedvezőbb adat, mint a 10-15 százalékos világátlag – írja az MTI.