Biden egyik első dolga lesz, hogy gondoskodjon 11 millió dél-amerikai bevándorló állampolgárrá válásáról

külföld
2020 november 25., 05:50

Hosszabb interjút adott az NBC tévécsatornán Joe Biden, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő új elnöke. Az interjúban főleg a hivatalátadás folyamatáról, és a Biden-adminisztráció eddig bejelentett fontosabb tisztségviselőiről kérdezték, de beszélt arról is, milyen lépésekre készül a hivatalba lépése utáni első száz napban.

Ekkor hangzott el, hogy Biden egyik első dolga beiktatása után egy új bevándorlási törvény (immigration bill) benyújtása lesz, ami elindítja végre 11 millió tisztázatlan státuszú (undocumented), első sorban dél-amerikai bevándorló amerikai állampolgárrá válásának folyamatát. Az „illegális bevándorlást” különösen erősen üldözte a a mexikói határra falat, az illegális határsértők lábába pedig golyót álmodó Trump-elnökség.

Emellett, mondta, a lehető leggyorsabban vissza szeretné vonni a Trump-elnökség néhány katasztrofális kimenetelű intézkedését. Például újra bevezetné azt az Obama-kormány idején életbe lépett, majd Trump alatt a szemétbe dobott környezetvédelmi szabályozást, ami arra kötelezi a nagy olaj- és gázipari cégeket, hogy kitermelőhelyeiken tegyenek meg mindent a termelés során a levegőbe kerülő, erősen üvegházhatású metán befogásáért.

Biden ugyanakkor az interjúban kijelentette: nem tervez hivatalba lépése után nyomozást indítani Trump elnöksége idején esetlegesen elkövetett bűncselekményeinek kivizsgálására, ahogyan ezt sokan várják tőle.

„Nem szeretném az igazságügyi minisztériumot eszközként használni, hogy a volt elnök bűnösségét bebizonyítsam” - mondta, hozzátéve, inkább egységet, „biztonságot és bizonyosságot” kíván teremteni az amerikai közéletben.