Rovarok mászkáltak a lisztben a Csongrádi Kenyérgyárnál

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Fekete penész lepte be a Csongrádi Kenyérgyár termelőterének, raktárhelyiségeinek falát, mennyezetét, csempeburkolatát, továbbá a berendezések nagy részét és a tárolásra használt műanyag edényeket, amikor november közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei körülnéztek. 

 A falakat pókháló és piszok borította, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak. Az üzemi helyiségekben élelmiszeripari használatra alkalmatlan, rosszul takarítható, kopott és törött munkaasztalokat, kiselejtezett íróasztalt használtak. 

A termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat találtak az ellenőrök, míg a falakról pókháló hullott a nyitott, lisztes csészékbe. Közvetlenül a padozaton is tároltak alapanyagokat, és a hatóság szakemberei rágcsáló jelenlétét is észlelték az ellenőrzés során. Ráadásul a vizsgálat időpontjában a dolgozók nem viseltek munkaruhát és hajhálót, továbbá érvényes egészségügyi könyvüket sem tudták bemutatni.

Az ellenőrzés során közel 600 kiló, nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból, azok forgalomba hozatalát, felhasználását megtiltották, valamint elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok következtében a  Tisza Élelmiszer Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.  Az eljárás és a bírság megállapítása még zajlik. 

A sütőüzem kizárólag az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítását követően folytathatja tevékenységét, amelynek – ismételt helyszíni ellenőrzésen alapuló – engedélyezése folyamatban van. (NÉBIH)