Legfeljebb tíz felnőtt karácsonyozhat együtt Németországban

külföld
2020 november 26., 08:18

Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben csütörtök reggel bejelentette, hogy az eddigi korlátozások legalább az év végéig érvényben maradnak, és újakat is bevezetnek.

  • December elsejétől magánlakásokon sem találkozhat egymással ötnél több felnőtt, de ők is legfeljebb csak két háztartásból verődhetnek össze. A 14 év alatti gyerekek nem számítanak bele a létszám korlátozásába.
  • December 23. és január 1. között az ünnepekre tekintettel 10 főig növelik a résztvevők engedélyezett létszámát, azzal a megkötéssel, hogy a helyi hatóságoknak lehetőségük marad ennél szigorúbb szabályok elrendelésére is.
  • Továbbra is zárva marad egy csomó létesítmény (éttermek, szórakozóhelyek, sportlétesítmények például), és csak üzleti céllal lehet kereskedelmi szálláshelyet igénybe venni, a turistáskodás továbbra sem megengedett.
  • A maszkviselés kötelezettségét kiterjesztik, például az áruházak parkolóira és az iskolákra is.

A novemberben bevezetett korlátozások a német kormány kutatásai szerint 40 százalékkal csökkentették az emberek a személyes találkozóik számát. Azonban még így is napi 20 ezer új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt időszakban, és szerdán 410 koronavírusos beteg hunyt el, 24 órán belül a legtöbb a járvány kezdete óta.

A kancellár azt mondta, hogy a korlátozásokat lehet hogy januárban is meghosszabbítják még. (dw)