38 ezerrel több munkanélküli volt augusztus-októberben, mint egy évvel korábban

gazdaság
2020 november 27., 08:14

Az augusztustól októberig tartó időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 38 ezer fővel maradt el az előző év azonos időszakához mérten, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A 15-64 évesek közül 4 millió 402 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportot jellemző foglalkoztatási ráta 70,2 százalékos volt.

A KSH szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott. A csökkenést a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak 25 ezres és a közfoglalkoztatottak számának 17 ezres visszaesése okozta.

Októberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 451 ezer volt, az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezerrel kevesebb. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,6 százalék volt, ami a szeptemberi értékhez képest 0,6 százalékponttal, a tavaly októberihez képest pedig 0,9 százalékponttal csökkent.

A vizsgált háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 202 ezer fő volt, ez 4,3 százalékos munkanélküliséget jelent. Októberben az előző hónaphoz viszonyítva 23 ezerrel, 199 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. Mivel a foglalkoztatás szintje is csökkent, a két csoport együttesen 53 ezer fővel növelte az inaktívak számát. Azoknak a száma növekedett elsősorban, akik - a járvány terjedése és az ismételten bevezetett korlátozások miatt - nem kerestek munkát közölte a KSH. (Via MTI)