Az Uniónak rá kéne szállnia Putyin bűnöző barátaira, az orosz oligarchákra, javasolta Navalnij

külföld
2020 november 27., 16:05
photo_camera Navalnij bejelentkezik.

Az Európai Uniónak nem Oroszországot, hanem Putyin elnök barátait kellene szankciókkal sújtania - mondta az online bejelentkező Alekszej Navalnij orosz ellenzéki az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén.

Navalnij jelenleg Németországban lábadozik, miután Oroszországban ismeretlenek megmérgezték a novicsok nevű, orosz fejlesztésű idegméreggel, ezúttal is Berlinből jelentkezett be.

A korrupcióellenes aktivista szerint Putyin elnök bizalmasai “egy csapat bűnöző”, ezért az orosz emberek 99 százaléka ünnepelné, ha az EU személyesen őket sújtaná szankciókkal. A leggazdagabb oligarchák megbüntetését azért is tartaná praktikus ötletnek, mert szerinte ezek hatására már az orosz kormányzat vezetőire kirótt szankciókat is komolyan vennék.

“Amíg Uszmanov legdrágább yachtja Barcelonában vagy Monacóban horgonyozhat, Oroszországban senki sem fogja komolyan venni a szankciókat”

- fogalmazott.

Navalnij úgy véli, hogy az oroszoknak igen fontos lenne azt látniuk, hogy az Európai Parlament nem hagyja következmények nélkül, ami Oroszországban történik.

“A legfontosabb kérdés az, hogy ezek az emberek miért mérgeznek meg és ölnek meg másokat és követnek el választási csalásokat. A válasz nagyon-nagyon egyszerű: a pénz miatt.”

- mondta. Márpedig ha ez így van, akkor az EU-nak is a pénzre - vagyis az oligarchákra - kellene céloznia.

Navalnij szerint a 2021-es duma-választások különösen fontosak lesznek. Csalásokra egészen biztosan számíthatunk, magyarázta, a cél annak biztosítása lehet, hogy aki szeretne, az legalább el tudjon indulni a választáson. Az aktivista képviselői kérdésre azt mondta, hogy felgyógyulása után haza szeretne térni.

(via Euronews)