Magyar orvosok mehetnek megnézni, hogyan készül az orosz vakcina

járvány
2020 november 27., 14:00

Az orosz kormány felajánlotta, magyar orvosok és szakemberek a helyszínen tanulmányozhatják az orosz fejlesztésű oltóanyag előállítását - többek között erről is állapodott meg pénteki tárgyalásán Szijjártó Péter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter. A magyar szakemberek már a jövő héten mehetnének Oroszországba. Szijjártó Péter szerint ez felgyorsítja az oltóanyag magyarországi használatáról szóló döntést.

Szijjártó a két miniszter közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy sok helyen fejlesztenek oltóanyagot "tőlünk Keletre és tőlünk Nyugatra is", és egyelőre nem tudni pontosan, mikor melyik vakcina áll majd nagy számban rendelkezésre. Ezért "a magyar emberekkel szembeni felelőtlenség lenne az, hogy ha valamelyik lehetőségről lemondanánk". Azt is elmondta, hogy

nem engednek semmilyen gyógyszeripari, üzleti lobbinak, akkor sem, ha "politikusokat bérelnek fel akár itthon, akár Brüsszelben, akár máshol." Minden lehetőségen rajta tartják a szemüket, mert ez a magyar emberek érdeke - mondta a miniszter és hozzátette, hogy Magyarországon csak azt a vakcinát lehet használni, amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak tartanak, amelynek a használatára megadják az engedélyt.

Ahogy korábban írtuk, az Európai Bizottság egyik képviselője már aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar kormány esetleg olyan vakcinával oltaná be az állampolgárait, amelyet nem ellenőrzött az EMA, az EU gyógyszereket engedélyeztető szerve. A kormány eddig nem válaszolt a kérdésre, hogy az EMA-n keresztül engedélyeztetné-e az orosz oltóanyagot, vagy az uniós szerv kihagyásával, de Szijjártó kijelentéséből lehet arra következtetni, hogy inkább az utóbbi utat választja a kormány.

A megbeszélés másik fő témája az energiaellátás volt. Szijjártó szerint a kormány törekszik arra, hogy minél több forrásból minél több energiahordozót vásároljon, de Oroszország a jövőben is fontos szerepet játszik majd Magyarország energiaellátásában.

Jövőre kifut a hosszú távú gázvásárlási megállapodás, ezért megindítják a tárgyalásokat a következő időszakra vonatkozóan.A miniszter arról is beszélt, hogy jövő októberre kész lesz az a 15 kilométeres gázvezeték, amely összeköti a magyar-szerb határt a magyar gázvezetékrendszerrel, így újabb útvonalon érkezhet gáz. (MTI)