Az EU-nak nem tetszik, hogy Magyarország használni akarja az orosz vakcinát

koronavírus
2020 november 19., 15:25

Tegnap jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon, hogy tíz dózisnyi minta érkezik Magyarországra az orosz vakcinából. Ezeket a hivatalos laboratóriumokban vizsgálják majd meg, és a tesztek eredménye dönti el, hogy vásárol-e Magyarország az oltóanyagból. Korábban Szijjártó a vakcina esetleges magyarországi gyártásának megindítását is meglebegtette.

Az orosz vakcina Magyarországra érkezése ugyanakkor konfliktusokat okozhat Brüsszellel. Az Európai Bizottság egy képviselője a Reutersnek azt mondta, felmerül a kérdés, hogy egy tagállam beadna-e egy olyan oltást a polgárainak, amit nem ellenőrzött az EMA, az Unió gyógyszereket engedélyeztető szerve. Az EU-s tisztségviselő szerint sokkal kevesebb ember akarja majd beoltatni magát, ha úgy érzik, nem bízhatnak a kapott vakcinában, mert az nem ment át a megfelelő engedélyeztetésen.

Az Euronews friss kutatása szerint a magyar lakosság mindössze 17 százaléka biztos abban, hogy beoltatná magát a koronavírus ellen, az orosz oltóanyagban pedig csak 7 százalék bízna meg.

A magyar kormány nem válaszolt arra a kérdésre, hogy maga engedélyeztetné az orosz vakcinát, vagy az EU által előírt szabályozás szerint, az EMA-n keresztül.

Csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely bejelentette, hogy Magyarország mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le, három gyártónál. Ez a beszerzés független attól, hogy Magyarország az orosz és a kínai vakcina iránt is érdeklődik.

Gulyás szerint a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud.

(MTI, Reuters)