606 millió forintért eladó a mez, amiben Maradona két leghíresebb gólját lőtte

foci
2020 november 28., 15:29

Egy New Jersey-i aukciósház alkalmazottja, David Amerman szerint kétmillió dollárért (606 millió forintért) megvásárolható az a mez, amelyben Diego Maradona az 1986-os világbajnokságon az Anglia ellen 2-1-re megnyert negyeddöntőben szerepelt.

A későbbi vb-győztes dél-amerikaiak mindkét gólját a szerdán, 60 éves korában elhunyt Maradona szerezte, mindkét találatának külön történelme lett.

photo_camera Fotó: STAFF/AFP

Maradona előbb az "Isten keze" (la mano de Dios) néven ismertté vált találattal szerzett vezetést, majd az évszázad góljának megválasztott szólóval volt eredményes. A lefújás után a mez az angol csapat egyik játékosának, Steve Hodge-nak a birtokába került, aki a lefújás után a játékoskijáróban cserélt Maradonával. A mez jelenleg a manchesteri Nemzeti Futball Múzeumban tekinthető meg. Amerman hangsúlyozta: nagyon nehéz felbecsülni most a mez valódi értékét.

"Azt viszont tudom, hogy a tulajdonos kétmillió dollárért kínálta eladásra. Nagyon nehéz felfogni, hogy a mezért valóban kétmilliót fizetne valaki, de nem értem, hogy miért ne költhetne akár ennyit is valaki, ha megteheti. Ha az eladó megtalálja a megfelelő személyt, akár még reális is lehet ez az ár" - mondta.

Hozzátette: az argentin klasszis szerdai halála hatással volt a Maradona-emlékpiacra, de óvatosságra inti azokat, akik most akarnak venni relikviát vagy ezzel kapcsolatos befektetésen gondolkodnak.

photo_camera Fotó: STAFF/AFP

"Jelenleg egyértelműen növekednek az árak, amint azt idén már Kobe Bryant esetében is megtapasztaltuk. Azonnal rengeteg emléktárgyat adtak el, de miután a piac telítődik, az árak ismét a valósabb értéket tükrözik" - közölte. Amerman elárulta: cégéhez is több ajánlat érkezett már. Egy Maradona-futballkártyát, amelyen újoncként szerepel a futballista, 10 ezer dollárért tudtak eladni, miközben néhány éve még csupán pár száz dollárt ért. Egy nappal korábban pedig látta, hogy az interneten 20 ezer dollárért kínálták azt a kártyát.

(MTI)