Az iráni elnök Izraelt vádolja a legfőbb iráni atomtudós meggyilkolásával

külföld
2020 november 28., 07:43
Mohszen Fahrizadeh iráni atomtudós járműve a rajtaütés után.
photo_camera Mohszen Fahrizadeh iráni atomtudós járműve a rajtaütés után. Fotó: -/AFP

Haszan Róhani iráni elnök Izraelt vádolja Mohszen Fahrizadeh, Irán elsőszámú atomtudósa meggyilkolásával. Pénteken már az ország külügyminisztere, Mohamed Dzsavid Zarif is Izraelt vádolta.

"Ismét a zsoldos zsarnok cionista rezsim vérével szennyeződött be a világméretű arrogancia gonosz keze" - áll a tv-ben beolvasott államfői nyilatkozatban. Róhani elnök szerint a "mártír" tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését "és gyűlöletük mélységét" mutatja, és a kutató "mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket".

Az iszlám köztársaság vallási és katonai elöljárói előzőleg megesküdtek, hogy Irán bosszút áll Fahrizadeh megöléséért. A tudóst, aki régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Teherán közelében lőtték le az autójában. Az első elemzői értékelések szerint a merénylet célja az lehetett, hogy Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége után távozó washingtoni adminisztráció és az izraeli kormány megtorpedózzák az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalban lépő új amerikai vezetés között.

"Egy leszakított virág helyén ezer másik nő" - írta a Twitteren az iráni kormány kommunikációs minisztere. Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szombaton úgy fogalmazott, "most csak még intenzívebben folytatjuk a Farizade által megkezdett utat". (Via MTI)