Mazsihisz: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan

POLITIKA
2020 november 28., 20:08

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.”

Így reagált a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség (Mazshisz) Demeter Szilárd miniszteri biztos délelőtt megjelent írására, amiben gázkamrának nevezi Európát és Hitlerhez hasonlítja Soros Györgyöt.

„Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos (...) A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók. (...) Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

Többek között ezeket írta a magyar kulturális élet egyik legbefolyásosabb állami irányítója a fideszes újságban.

A Mazshisz szerint

„»Európát Soros György gázkamrájának« nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint Demeter Szilárdnak az origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára.”