Rakétacsapást mértek a szomszédos Eritrea fővárosára a tigréi lázadók

A szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára mért rakétacsapást a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF), aminek az alakulatait az etióp kormányerők és az amhara milíciák támadják. Az eritreai Erena rádió jelentése szerint a TPLF Aszmara elővárosát, benne a repteret vették célba. Károkról és áldozatokról nem érkezettjelentés.

Tigréi menekültek a szudáni határon.Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Ez már a harmadik ilyen csapás volt Aszmarára.

A TPLF vádjai szerint Eritrea átengedte a területén az etióp kormányhadsereg alakulatait, hogy azok hátba támadhassák a tigréi erőket.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-et, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. Az azóta dúló harcokban és légi csapásokban százak - akár ezrek - veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.