Szájer József lemond az EP-képviselőségről

politika
2020 november 29., 09:27

A fideszes politikus vasárnap közölte, hogy a lemondását a nap folyamán nyújtotta be David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, döntése egy „hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot".

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Mint Szájer József elmondta, döntése nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, „minden eddiginél ádázabb küzdelem” tartalmával, a mostani vitában egyetért a magyar kormány álláspontjával, és támogatja azt.

De egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára. Harminc éve szolgálja Magyarországot hivatásos politikusként, túlnyomó részében az európai terepen dolgozott. Feladatait igyekezett lelkiismeretesen ellátni, a magyar emberek, a választói érdekeit képviselni, írja Szájer, aki köszönetet mondott a választóknak, hogy szavazataikkal négyszer juttatták be a magyar Országgyűlésbe és szintén négyszer az Európai Parlamentbe.

A közleményből kiderül, hogy Szájer nem készül visszatérni a magyar parlamentbe se, választott képviselői tevékenységének ezzel vége, és a jövőben a gyakorlati politikusi tevékenység helyett szellemi területen folytatja a rendszerváltozáskor megkezdett munkát. Új feladatait is - amelyekről később ad tájékoztatást - az eddigi elkötelezettséggel és elszántsággal fogja teljesíteni - írta még.

Szájer volt az egyik megalkotója a 'gránitszilárdságú', azaz épp kilencedik módosításán áteső alaptörvénynek. A legutóbbi EP-választás idején már arról beszélt, hogy a visszavonuláson gondolkodott, de kollégái rábeszélték a folytatásra. Azt mondta akkor, hogy „a Fideszben azt megtanultuk, hogy a saját vágyainkat gyakran alá kell rendelnünk a közös érdekének. Fájó szívvel elfogadtam, mert meggyőztek a kollégák, hogy vállaljak még egy bizonyos időszakot." A jelek szerint ez a bizonyos időszak eddig tartott.

Szájer dolga volt az is, hogy a Fidesz és a Néppárt viszonyát menedzselje, tavaly egy frakcióülésen előfordult az is, hogy a többi európai konzervatív politikus egyszerűen kifütyülte őt.