Gazdasági válság ide vagy oda, az Opus Global Nyrt. szárnyal

2020 november 30., hétfő 18:11

Több mint 9 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei első háromnegyed évet az Opus Global Nyrt. – közölte a tőzsdei társaság a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint a 9,893 milliárd forintos üzemi nyereség mellett az EBITDA (adó- és kamatfizetés meg értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutató 26,223 milliárd forint volt, ezzel a cégcsoport 50 százalékkal növelte a bázisidőszaki 17,532 milliárdos EBITDA értékét. A vállalat 236,264 milliárd forint saját tőkével zárt.

Az Opus Global Nyrt. az első háromnegyed évet konszolidált szinten 553,272 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, ami csaknem 14 százalékos csökkenés az előző év végéhez képest. A visszaesés a cég tájékoztatása szerint főként az energetikai társaságok értékesítéséből adódik.

A csoport annak ellenére növelte másfélszeresére konszolidált üzemi eredményét az idei első háromnegyed évben, hogy az adat már tartalmazza az építőiparnál a 2018-as apportkor kimutatott szerződésállományokhoz kapcsolódóan elszámolt kb. 11,4 milliárdos értékcsökkenést is.

Orbán Viktor kormányfő és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa (b-j) a tiszapüspöki izocukorüzem avatásán 2017. október 30-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A vállalatcsoport 2020 első háromnegyed évében konszolidált szinten 3,541 milliárd forint teljes átfogó eredményt ért el a tavalyi év ugyanezen időszaki 5,336 milliárdos veszteséggel szemben, ami több mint 8,877 milliárd forintos eredményjavulást jelent – közölték.

A jelentés kitér a koronavírus okozta válsághelyzetre, amiről kifejtik: még mindig nem lehet teljesen felmérni és modellezni, hogy milyen hatást fog gyakorolni a csoport működésére a járvány második hulláma, de az Opus Global Nyrt. vezetősége mindent megtesz, hogy az egyes stratégiai elemek gazdasági, piaci viszonyokhoz igazodó újratervezésével minimalizálja, illetőleg a működésében rejlő szinergiák kihasználása révén egyes szegmensekben elkerülje a koronavírus okozta károkat a 2020-as gazdasági évben.

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, a papír hétfőn 235 forinton zárt. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 347 forint, a legalacsonyabb 129,2 forint volt. (MTI)