Négy rendőrt gyanúsítanak a fekete bőrű francia producer összeverésével

külföld
2020 november 30., 12:41

Felkavaró videofelvételt hozott nyilvánosságra csütörtökön a Loopsider hírszájt, amin egy francia zenei producert, a fekete bőrű Michael Zeclert stúdiója bejáratánál fehér rendőrök rugdosnak és ütlegelnek botokkal. A hírszájt értesülései szerint azért tartóztatták fel Zeclert,

mert nem volt rajta maszk.

link Forrás

A megverése után a rendőrök még elő is állították a férfit, és meggyanúsították azzal, hogy ellenállt a rendőri intézkedésnek. Az ügyészség azonban végül inkább a rendőrök viselkedése miatt kezdeményezett vizsgálatot.

Ennek lett most eredménye: „hatósági személy által elkövetett szándékos erőszak” gyanújában hivatalos nyomozás indul az ellen a négy rendőr ellen, akik jelen voltak az intézkedéskor. A négy gyanúsított közül ketten őrizetben várják a nyomozás eredményét - írja a bíróság bejelentésére hivatkozva a BBC.

Az ügyet egészen biztosan nagy figyelem kíséri majd Franciaországban, ahol most ismét forró téma az intézményesült rasszizmus és a rendőri erőszak. November utolsó hetén komoly felháborodást váltott ki a párizsi rendőrség fellépése egy nem hivatalos menekülttábor felszámolására, ahol a bírálóik szerint a hatóságok indokolatlanul erőszakosan léptek fel.

Ráadásul a történésekkel párhuzamosan a francia kormány éppen egy olyan törvény elfogadására készül, amely megtiltaná a rendőrök arcképének bemutatását a médiában. A javaslat bírálói szerint a törvénytervezet pont az olyan esetek leleplezését nehezítené meg, mint amilyen fekete zenei producer kárára elkövetett erőszakos rendőri fellépés is volt. A törvénytervezet ellen tömegtüntetések is voltak szombaton Párizsban, ahol a demonstrálók rohamrendőrökkel csaptak össze.