Testével védené a Városligetet Karácsony Gergely, ha mégis elindulna a Nemzeti Galéria építése

Budapest
2020 november 30., 09:21

A VIP (Very Important Planet) nevű, önmeghatározása szerint a „Párbeszéd Magyarországért párt köreiből” indult zöld szemléletű portálnak adott interjút Karácsony Gergely, a párt színeiben politizáló főpolgármester.

Az interjúban Karácsony többek között beszélt a fővárosi önkormányzat siralmas pénzügyi helyzetéről. Eszerint az önkormányzat „a sanyargatás időszakát” éli. A jövő évi költségvetésben „a járvány és a politikai megszorítások miatt” 80 millárd forintos veszteséggel kell megküzdenie, amiben benne vannak az önkormányzati cégek veszteségei is.

Ezek közül a BKK lett „az egyik legnehezebb helyzetbe került cég”, a tömegközlekedés jegybevétele ugyanis megfeleződött a járvány miatt Budapesten. De „milliárdos a bevételkiesés a többi cégünknél is” - mondta Karácsony. Ehhez jön még Budapest - a kormány döntése alapján - 10-ről 35 milliárd forintra emelkedett szolidaritási adója és más kieső bevételek.

Az iparűzési adó felfüggesztéséről, ami a kereskedelmi és iparkamarát vezető Parragh László jóvoltából került a kormány asztalára, Karácsony azt mondta, a fővárosnak ez bevételei 70 százalékának kiesését jelentené, amivel a kormány csődbe vinné a várost.

„És a csőd nagyon is valóságos veszély: ha nem indul el a busz, ha nem tudjuk elvinni a szemetet, ha nem jön ivóvíz a csapból, azt mindenki megérzi”

- mondta, „pőre hatalmi játéknak” nevezve az iparűzési adó megvonásának ötletét, ami szerinte „a kormányfő kliense, egy bukott vállalkozó” dilettáns javaslata.

„Ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet”

A zöld témák közül szóba került a Városliget ügye is. Karácsony szerint az ügyben a kormány a főváros megkerülésével próbálja véghez vinni az új Nemzeti Galéria megépítését.

A főpolgármester interjújából az is kiderül, új fejlemény van a két fél közötti jogi-adminisztrációs csatározásban a függőben lévő Liget-projektes beruházás sorsáról. A Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal „jogsértő módon kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára” - állítja a főpolgármester, hozzátéve, most erre a lépésre keresik a megfelelő „jogi ellenlépéseket”. (A fővárosi közgyűlés még szeptember végén fogadta el a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását, ami alapján a Liget Projekt részeként megépíteni tervezett, de még nem kivitelezett Nemzeti Galéria, Városligeti Színház és az Innováció Háza kikerültek az építési terület besorolás alól, így nem lehetne rajtuk a beruházásokat elindítani. A kormány viszont a közgyűlés előtti napon rendeletben tiltotta meg a fővárosnak a városligeti építési szabályok módosítását.)

„Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit”

- mondta Karácsony, lényegében polgári engedetlenségre biztatva a lakosságot a Városliget zöld felületeinek megóvása érdekében.