A magyar és a lengyel kormány a német elnökség javaslataira vár, hogy megoldódjon a vétó miatti patthelyzet

POLITIKA
2020 december 01., 05:52

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki miniszterelnök varsói egyeztetése után a lengyel kormányszóvivő arról beszélt, hogy Lengyelország és Magyarország az Európai Unió német soros elnökségének új javaslataira vár az uniós költségvetési csomag kapcsán.

Jelenleg 1800 milliárd euró elköltését blokkolja a két ország kormánya, mert ellenzik a jogállamisági mechanizmusnak nevezett szabály bevezetését, ami elvileg alkalmas lehet arra, hogy elvegyék az EU-s támogatások elosztásának jogát azoktól a kormányoktól, amelyeknek működése alatt leépült a jogállam.

A másfél órán át tartó egyeztetés után Piotr Müller a két kormányfő múlt heti budapesti közös nyilatkozatára utalva közölte: „a lengyel és a magyar álláspont világos”. A szóvivő szerint az uniós költségvetés kapcsán lehetséges az új megállapodás, ennek viszont összhangban kell lennie az uniós alapszerződéssel, a júliusi EU-csúcs záró következtetéseivel. A budapesti nyilatkozatban Orbán Viktor és Matesusz Morawiecki kilátásba helyezte, hogy szükség esetén kész megvétózni a költségvetési csomagot.

Orbán VIktor és Mateusz Morawiecki, a két vétóval fenyegető kormányfő.
photo_camera Orbán VIktor és Mateusz Morawiecki Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Hétfőn már Angela Merkel német kancellár is arról beszélt, hogy a közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió következő 7 éves költségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához.

A lengyel kormányszóvivő szerint az uniós partnerek érdekeltek a költségvetési csomag gyors elfogadásában, ezért készek lesznek majd lemondani minden, a költségvetési eljárással össze nem függő elemről, amilyen a jelenleg javasolt feltételrendszer. Azt mondta, hogy egy jogszerű mechanizmust kellene bevezetni, pontosítva a költségvetéshez fűződő kérdésköröket, például a pénzügyi eszközök törvényes kiadásának ellenőrzése, az esetleges korrupció tekintetében. Az így felfogott javaslatokat Lengyelország támogatná.

Arra a kérdésre válaszolva, a lengyel-magyar vétó kapcsán alakul-e valamiféle szélesebb tagállami koalíció, Müller aláhúzta: az alapszerződésből eredő vétójog alkalmazásához nincs szükség arra, hogy több ország is vétózzon.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy Varsó próbálja meggyőzni uniós partnereit arról, hogy „a jogállamiság önkényes értékelése” minden tagállamra veszélyes, és a jövőben „lényegében az EU dezintegrációjához vezethet”. A költségvetési csomagról Morawiecki kedden videokonferencia formájában az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, valamint egyes uniós tagállamok miniszterelnökeivel egyeztet. (MTI)