Merkel szerint engedni kell a magyar és lengyel igényeknek valamennyit, mert ilyen a politika

eu
2020 november 30., 20:51

A közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió következő 7 éves költségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a tagországi parlamentek EU-s ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) online elnöki találkozóján azt mondta, a tagországok állam- és kormányfőit összefogó Európai Tanács júliusi értekezletén elfogadott tanácsi következtetések több, kevéssé körvonalazott szövegrészt tartalmaznak.

A tagállamok a következtetésekben hitet tettek az EU-ról szóló szerződés 2. cikkelyében foglalt értékek mellett, és a közösség pénzügyi érdekeinek védelme, egy hatékony közös költségvetés mellett is.

Angela Merkel szerint a két elv összehangolása és minden tagország megelégedettségének kiváltása a soros elnökségnek „nagyjából annyira nehéznek bizonyul, mint a kör négyszögesítése”. „Teljes erővel dolgozunk, de a helyzet nagyon óvatosan fogalmazva nem egyszerű” – mondta.

Azt mondta, egyes tagállamok „azt mondják, hogy nem kötünk kompromisszumot és jottányit sem változtatunk”, de azzal az elvárással fordulnak a soros elnökség felé, hogy „kérlek, juss eredményre”. Szerinte a politika feladata éppen az, hogy megtalálja a mindenkinek elfogadható megoldásokat, de „kompromisszum nélkül ez nem sikerülhet”, ezért minden féltől kompromisszumokra nyitott hozzáállás szükséges.

Orbán Viktor és Angela Merkel találkozója 2019-ben
photo_camera Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója 2019-ben Fotó: kormany.hu

Merkel azt mondta, neki a jogállamiság az „európai projekt alapja”, a jogállamiság értékéről az alapszerződés 2. cikkelye szól, a jogállamiság megsértéséről pedig a 7. cikkely. Szerinte téves az a felfogás, ami szerint a források felhasználásához kapcsolt feltételek révén „a hátsó ajtón becsempészik” a 7. cikkelyben foglaltakat a költségvetési rendeletbe.

A soros elnökség nagyon sokat dolgozott az Európai Bizottság által előterjesztett rendeleten, amiről az Európai Tanács és az EU Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálata is megállapította, hogy „nem mos össze” nem összetartozó dolgokat, a rendelet „nagyon erősen a büdzsére összpontosít” – mondta Merkel, aki szerint az álláspontok kialakításához mindig érdemes alaposan tanulmányozni az adott dokumentumot.

A magyar és a lengyel kormány két hete közölte: a források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az EU-s költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.

Pénteken írtunk arról, hogy a magyar és a lengyel kormányfő azt állítja, Merkel a nyáron átverte őket, bár ennek a nyilvános dokumentumokban nincs nyoma, és bár jogi kifogásaik is vannak, a lényeg nem ez: a fő kérdés valójában az, hogy az EU-nak el kell-e viselnie, ha tagállamaiban egypártrendszer épül. (via Politico, MTI)