Ami hétfőn még óriási eredmény volt Müller Cecília számára, az kedden már egyszerű adatközlési malőr

járvány
2020 december 01., 11:51

Müller Cecília tisztifőorvos óriási eredményként számolt be hétfőn arról, hogy egyik napról a másikra 8223-mal nőtt a koronavírus-fertőzésből gyógyultak száma. Hosszan fejtegette, mennyire fontos ez az adat:

„Felhívom a figyelmüket arra, hogy egy járványhelyzet értékelésénél nem csupán a puszta számok, nem az abszolút számok lényegesek csupán, és nem csak ezekkel számolunk, hanem tendenciákat és arányokat is feltétlenül figyelembe kell vennünk. Azért van ennek a mai napon különös jelentősége, mert több, magasabb a gyógyultak száma, mint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Ennek a mi szempontunkból egy nagy jelentősége és súlya van.”

Ez elsőre nagyon jól hangzik, de ahogy írtuk, durván eltér a szokásos számoktól, fele ennyi gyógyult sem szokott összejönni egy nap alatt. Kedden Müller Cecília árnyalta a dolgot, anélkül, hogy konkrétan említette volna az nyolcezres adatot:

„(...) tapasztalhatják azt is, hogy időről időre tisztelettel felkérem az egészségügyi szolgáltatókat, a háziorvosokat, hogy a gyógyult betegeiket vezessék ki a rendszerből. De megértve azt, hogy nem ez a legfontosabb feladatuk a járvány kezelésekor, természetesen időről időre ezek megtörténnek, és előfordulhat, hogy nem kiegyenlített tulajdonképpen.”Vagyis a hétfőihez hasonló kiugrások az adatközlés késlekedése miatt fordulhatnak elő. Ez önmagában még nem kirívó, de nehezen érthető, miért beszélt Müller hétfőn különös jelentőségű, nagy súlyú, óriási eredményről.