Ausztria újranyitja az általános iskolákat, de nem engedi be a külföldi síelőket

járvány
2020 december 02., 18:43

Középutas megoldást választott az osztrák kormány a síszezont érintő szabályozásoknál. Ellenállva a német nyomásnak és szembemenve az olasz példával, nem zárják be a sípályákat, viszont a szerdán bejelentett korlátozások mellett legfeljebb azok mehetnek majd síelni, akik elég közel laknak a síparadicsomokhoz.

A külföldi turistákat eleve kizárják azzal, hogy tíznapos karantént írnak elő azok számára, akik olyan országból érkeznek, ahol a megelőző két hétben a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a százat. Ez most Finnországot és Írországot leszámítva minden európai országra igaz. Az éttermeket, szállodákat és turistaszállókat január 7-ig zárva tartják.

photo_camera Sebastian Kurz osztrák kancellár Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Németország számára azért volt fontos a szigor, mert minden évben sokan utaznak tőlük Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba síelni, az év elején pedig kiderült, hogy ez nagyon felgyorsítja a vírus terjedését. A német egészségügyi miniszter üdvözölte az osztrák szabályozást.

Ausztriában lazításokról is döntöttek. Hétfőn újranyithatnak az általános iskolák, boltok, múzeumok és könyvtárak. Karácsonyi vásárokat viszont továbbra sem tartanak. A kijárási tilalom csak este 8 és reggel 6 között lesz érvényben. (Reuters)