Egy környezetvédő bázisugró-kötéltáncos és csapata tüntette el a utah-i monolitot

külföld
2020 december 02., 12:37

Megvan, ki vitte el napokkal ezelőtt a Utah állambeli sivatag közepén talált titokzatos monolitot. A New York Times szerdán azt írta, egy Andy L. Lewis nevű sportember és három fős csapata vállalták magukra a fém építmény eltávolítását.

Lewis Youtube-csatornáján közzé is tett egy videót a műveletről, amin négy fejlámpával felszerelkezett ember az éjszaka közepén kidönti, szétszedi, majd talicskán elszállítja a fémtárgyat. A videó alatti leírás szerint az akció november 27-én történt, de Lewis nem árult el több részletet róla.

link Forrás

A New York Times viszont megszólaltatta egyik társát, Sylvan Christensent, aki elmagyarázta,

a környezetvédelem érdekében csinálták az egészet.

Szerintük a fémszobor idegen elem, emberi beavatkozás a természeti környezetben, ahová elhelyezték. Ráadásul a megtekinteni és fotózni érkező bámészkodók rövid úton beláthatatlan károkat okozhatnak a helynek.

A New York Times cikke ugyanakkor ironizálva megjegyzi, hogy ha a saját szenvedélyéről van szó, Lewis nem törődik annyira a környezetvédelemmel. Néhány évvel ezelőtt ugyanis épp azért büntették meg több száz dollárra és tiltották ki egy időre a nemzeti parkból, ahol a monolitot is elhelyezték, mert bázisugró csapatával a hatósági tiltás ellenére rendszeresen ugrottak a környéken. Ez azért tilos a nemzeti parkban, mert súlyosan károsíthatja több ott élő madár- és emlősfaj élőhelyét.