Szenvedélyes cikkben kelt ki az akadémikus a csodaszernek beállított állatgyógyszert népszerűsítő írások ellen

TUDOMÁNY
2020 december 02., 10:19

Sarkadi Balázs azon háborodott fel, hogy az Indexen két olyan cikk is megjelent, melyekben a megkérdezett szakemberek arról beszélnek, egy állatokon alkalmazott gyógyszer, az ivermectin hatásos a koronavírus-fertőzés okozta covid ellen. Az akadémikus valószínűleg tudja, mit beszél: kollégáival az ivermectin hatásmechanizmusával „és gyógyszerként történő alkalmazásával, főleg veszélyeivel” foglalkozik.

A tudós azt írja, „az Index-cikkek határozottan arra utalnak, hogy az ivermectin tudományos alapon hatékony gyógyszer a Covid-19 betegségben, míg a cikkekben idézett források főleg blogok vagy obskúrus folyóiratokban megjelent közlemények. Ugyanakkor a fentebb is hivatkozott, most már számos lezárult klinikai vizsgálaton alapuló állásfoglalások hatástalannak és veszélyesnek ítélik az ivermectin alkalmazását a Covid-19 betegségben. Így fenntartottam, hogy a cikkekben leírt, tudományosnak látszó hamis hírek veszélyeztetik az emberek életét (...)”.

Sarkadi arról is ír, hogy így is aggasztó látni, hogy az internet megkérdőjelezhető webáruházaiban úgy hirdetik a szert, mintha tényleg embereken alkalmazott, megbízható gyógyszer lenne. Megemlíti, hogy az Indexen megjelent cikkben megszólaltatott szakértő eredményeire hivatkozik egy oltásellenes blog szerzője, aki nagyjából arra a következtetésre jut, hogy a hatóságok azért nem engedélyezik az ivermectin alkalmazását, mert túl olcsó lenne, és valakiknek jobban megéri az egész emberiséget beoltani. „Mindeközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) határozott figyelmeztetést adott ki arról, hogy az ivermectin kizárólag az állatgyógyászatban engedélyezett gyógyszer, emberekre veszélyes” - írja az akadémikus.

Sarkadi aztán nagyon részletesen elmagyarázza azt is, pontosan miért nem jó ötlet az ivermectin népszerűsítése, és hogy miért veszélyes az emberre a hatóanyag.

„Mindezek alapján nyugodtan állítom, hogy a Covid-19-betegségben az ivermectin nyilvánvalóan nem hatékony csodaszer, viszont éppen az erős transzporterfehérje-gátló hatása miatt rendkívül veszélyes lehet.

Az Index újságíróját láthatóan nem tudtam meggyőzni, hogy nem valamilyen embertelen érdekcsoport megbízásából figyelmeztettem cikkeinek veszélyességére, de talán ez az írás felhívja a figyelmet arra, hogy sem az egyoldalú tájékoztatás, sem a gyógyszerhasználat nem játék, és a gyógyszer-engedélyezés folyamata az emberi életeket védő, fontos mechanizmus” - zárja írását az akadémikus.