A brit oktatási miniszter szerint azért náluk engedélyezték először a vakcinát, mert sokkal jobb ország, mint a többiek

külföld
2020 december 03., 15:28

A brit oktatási miniszter, Gavin Williamson szerint azért Nagy-Britannia engedélyeztette először a Pfizer/BioNTech vakcinát, mert ők sokkal jobb ország, mint mondjuk Franciaország, Belgium vagy az Egyesült Államok.

A héten derült ki, hogy a világon először a brit hatóságok hagyták jóvá a Pfizer/BioNTech vakcináját, így az országban már jövő héten elindulhat a tömeges oltás. Az oltóanyag engedélyeztetése jelenleg számos helyen zajlik, többek között az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is.

A brit politikusok közül többen utaltak már arra, hogy a gyors engedélyezésnek köze lehetett a brexithez, azt kommunikálva, hogy milyen jó az országnak, hogy végre maguk mögött hagyták a körülményes és lassú EU-t, de olyan messze, mint Williamson, eddig senki sem ment.

link Forrás

Williamson szerint nemcsak az vezetett a gyors engedélyezéshez, hogy ők jobb ország, mint a többiek, hanem hogy náluk dolgoznak a világ legjobb tudósai is. (A vakcina amúgy német-amerikai fejlesztés, és a német része mögött egy török származású német házaspár munkája áll, de komoly szerep jutott egy magyar biokémikusnak is.)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már szerdán arról beszélt, hogy szerintük a brit hatóságok fontosabbnak tartották a sebességet, semmint hogy a vakcinával szembeni közbizalom kialakításán dolgozzanak, és a a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn is arról beszélt, hogy mennyire fontos az állampolgárokat meggyőzni arról, hogy az oltóanyag biztonságos, hiszen az oltóanyagoknál a legfontosabb mindig a bizalom megléte.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Williamson csütörtökön az LBC rádió vendége volt, és itt beszélt arról, hogy náluk vannak a világon a legjobb szakértők és egészségügyi ellenőrző szervek, sokkal jobbak, mint a franciáknál, belgáknál vagy az amerikaiaknál, és ez nem lepi meg őt, mert ők sokkal jobb ország is, mint ezek.

A BBC-nek egy miniszterhez közeli forrás elmondta, hogy Williamson célja az engedélyező felügyelők zsenialitásának dicsérete lehetett, és ismert, hogy a miniszter mennyire hazafias, és ez felszínre is tört egy fesztelen beszélgetés során.

Az Európai Bizottság is reagált a fejleményekre, kiemelve, hogy a brit gyógyszerfelügyelet szakértői nagyon jók, de ez nem egy verseny, ahol az országok felügyeletei versengenek egymással. A Bizottság szóvivője elmondta azt is, hogy ez nem egy futballmeccs, hanem emberek életéről és egészségéről van szó.

A napokban az amerikai járványügy legismertebb szakértője, Anthony Fauci is arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte helyesebb az a lassabb ellenőrzési folyamat, amit az amerikai FDA követ, mert ez sokkal biztosabban tudja garantálni az amerikai emberek egészségének védelmét. Szerinte a megfelelő ellenőrzések nélkül csak növelhetnék az oltóanyaggal szembeni bizonytalankodást, ami már így is jelen van az országban.

A brit gyógyszerfelügyelet vezetője, June Raine szerdán amúgy visszautasította, hogy a brexit miatt lettek volna ilyen gyorsak, hiszen a hatóság január elsejéig az EU-ban hatályos irányelvek alapján működik. (Guardian, BBC)