Az amerikai hírszerzés szerint a kínai ügynökök már rá is álltak Joe Bidenre és környezetére

külföld
2020 december 03., 05:35

Kínai ügynökök hemzsegnek Joe Biden környezetében, a kormánya tagjai és közeli tanácsadói körül, figyelmeztetett egy, az Aspen Institute által szervezett virtuális kerekasztalbeszélgetésen William Evanina, az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság elhárítási részlegének vezetője. Evanina konkrétumokról nem számolt be, általánosságban beszélt arról, hogy a kínai ügynökök felbukkantak Biden leendő kormányának tagjai és az elnök közeli munkatársai körül. "Ez tehát egy olyan terület, ahol nagyon is törekszünk arra, hogy az új kormány megértse a befolyásolást, hogy felismerje, hogy néz ki, milyen az íze, milyennek tűnik, amikor szembe találkozunk vele" - mondta.

A választási kampányban Donald Trump és Joe Biden kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy Kína befolyása alatt állnak. Trump Biden fia, Hunter Biden kínai ügyleteit emlegette fel, mire Biden Trump eltitkolt kínai bankszámlájával vágott vissza.

Evanina, mint már említettem, konkrétumokba nem bocsátkozott, csak általánosságban beszélt a kínai ügynökök befolyásolási kísérleteiről, amit "diplomáciai nyomásgyakorlás pluszként", illetve "beszteroidozott befolyásolási kísérletként" jellemzett.

A kerekasztalbeszélgetés egy másik résztvevője, John Demers, az igazágügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályának vezetője ennél konkrétabb példát adott a kínai kémek törekvéseire. Mint mondta, az FBI a nyáron több száz, a kínai hadsereghez köthető kutatót azonosított azután, hogy letartóztattak "öt-hat", a kínai népi felszabadítási hadsereggel kapcsolatban álló kutatót.

A kínai ügynökök Demers szerint politikai és gazdasági hírszerzők voltak, akik többek között a koronavírus ellen fejlesztett amerikai vakcinákról próbáltak információkat szerezni, illetve a novemberi választások kimenetét igyekeztek befolyásolni. Ennél több konkrétumot ő sem árult el, csak azt, hogy a nyáron elkapott ügynökök "csak a jéghegy csúcsai", állítása szerint az elmúlt hónapokban ezernél is több feltételezett kínai ügynök hagyta el az Egyesült Államokat. (Via BBC)