Az ENSZ Habitat és a World Habitat díjazta a magyar Utcáról Lakásba! Egyesületet

lakhatás
2020 december 03., 15:59

Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) 2014 óta működtet szociális bérlakásrendszert. Megfizethető áron nyújt lakhatási lehetőséget rászoruló embereknek, akiket hosszú távú szociális munkával és álláskeresést segítő csoporttal is támogat. Jelenleg 30 lakásban 70 bérlő lakhatását biztosítják.

A kezdeményezést bronz kategóriájú díjjal tüntette ki a World Habitat és az ENSZ Habitat. Mint az ULE közleményében írja, a két lakhatással foglalkozó nemzetközi szervezet 1985 óta minden évben díjazzák a lakhatás területén, szerte a világban működő, előremutató kezdeményezéseket.

A nemzetközi zsűri összesen hét projektet díjazott, 2 arany, 2 ezüst és 3 bronz díjat osztottak ki. Arany díjat kapott a helyi közösségek tudását a lakhatási megoldásokba integráló projekt Pakisztánból, illetve egy hajléktalanság-megelőző módszer a brit Newcastle városából.

photo_camera Fotó: World Habitat/ule

A zsűri értékelése után két ismert szakember, szakember, Maimunah Mohd Sharif, az ENSZ Habitat ügyvezető igazgatója és Leilani Farha, az ENSZ megfelelő lakhatáshoz való jog korábbi különmegbízottja, a “The Shift” nemzetközi lakhatási kezdeményezés igazgatója választották ki a legjobb pályázókat. Leilani Farhával nemrég a 444 is interjút készített a lakhatási válságról és a lehetséges kiutakról, érdemes azt is elolvasni.

Hogy mennyire globális díjról van szó, azt jelzi, hogy az ezüst díjakat egy nepáli és egy holland projekt, míg a két másik bronz díjat egy kambodzsai és egy portugál projekt kapta. Érdemes ezeknek az oldalát is megnézni, hiszen ennek a díjnak az egyik célja éppen az, hogy a jó gyakorlatok világszerte ismertté váljanak és terjedjenek.

A szervezet közleménye szerint a díj odaítélésben fontos szerepe volt annak, hogy az ULE a térségben az elsők között van, akik az “Elsőként Lakhatás” elvei szerint működnek: a biztos lakhatás nem valamilyen hosszú folyamat végeredménye, hanem az első lépés ahhoz, hogy valaki emberhez méltó életet élhessen.

Mint írják, indoklásában a zsűri kiemelte, hogy a hajléktalan emberek kriminalizációja miatt Magyarország különösen nehéz terep a lakhatás területén dolgozó szervezetek számára. Ígéretesnek nevezték, hogy az Utcáról Lakásba! Egyesület egyre több partnerrel, köztük helyi önkormányzatokkal működik együtt - ez a fenntartható lakásrendszer kialakításához vezető út.