Hiába a magyar ellenállás, az ENSZ leszedte a legveszélyesebb drogok listájáról a füvet

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága törölte a kannabiszt a legveszélyesebb - és így leginkább üldözendő - drogok listájáról. Ezzel a IV-es, azaz legdurvább besorolásból az I-es, azaz legenyhébb besorolásba minősítették át a marihuánát, elismerve, hogy csak enyhe függőséget okozhat, és bizonyos betegségek gyógykezelésében még hasznos is lehet. Az átminősítést a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete kezdeményezte.

Az átminősítés nem kötelezi semmire sem a tagállamokat, de fontos hivatkozási alap lehet a politikai vitákban a dekriminalizálásnak vagy legalizálásnak.

A szavazás igen szoros volt, a Bizottság 57 tagállamából 27 szavazott az enyhítés mellett, és 25  ellene.

Az enyhítés támogatói között volt az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika és az összes EU-s ország, egyetlen kivétellel.

Fotó: Martin Bernetti / AFPFotó: MARTIN BERNETTI

Az egyetlen kivétel az EU-ból Magyarország volt, amely a határozat ellen szavazott. 

Magyarországgal egy állásponton volt többek között Kína, Oroszország, Türkmenisztán, Pakisztán, Kazahsztán, Algéria és Kuba is. Itt lehet megnézni, hogy melyik ország hogyan szavazott. (CNN)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.