Ingyenes lesz a koronavírus elleni oltás Portugáliában

külföld
2020 december 03., 19:38

Portugáliában a közegészségügyi szolgálat lesz a felelős a koronavírus elleni védőoltás kiosztásáért, az oltás mindenki számára ingyenes és önkéntes lesz, közölte csütörtökön Marta Temido egészségügy-miniszter.

A kormány oltási stratégiáját ismertetve a miniszter elmondta, hogy Portugália 22 millió adag Covid-19 elleni védőoltást vásárol 200 millió euró (718 millió forint) értékben.

Az ország gyógyszer-engedélyeztetési hatóságának vezetője, Rui Santos Ivo elmondta, hogy Lisszabon a CureVac, a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson&Johnson, a Sanofi a GSK potenciális vakcináira kötött szerződéseket.

Portugál illetékesek elmondták, hogy Lisszabon 1 millió embert akar beoltani január és legkésőbb április, de talán már február között, a szállítások függvényében.Az elsődlegesen beoltandó személyek csoportjában lesz 400 ezer 50 év feletti lakos, akit sérülékenyebbé tesznek a betegségei a Covid-19-cel szemben.

Az első csoportban lesz továbbá 300 ezer, az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozó, mentős és rendőr, valamint 250 ezer, idősotthonban lakó és dolgozó.

A második szakaszban - 1,8 millió ember - oltanak be minden 65 év feletti lakost, valamint a különböző betegségekben, így cukorbetegségben és elhízásban szenvedő 55 és 65 év közötti lakosokat.

A harmadik szakaszban kapja meg a védőoltást Portugália 10,5 milliós népességének fennmaradó része, bár az elsődlegességi szempontok a járvány alakulásának függvényében változhatnak.

Portugáliában hivatalosan több mint 307 ezer fertőzöttet és több mint Covid-19-nek tulajdonított 4700 halálesetet tartanak nyilván. António Costas kormányfő figyelmeztetett, hogy az oltási programban számtalan bizonytalanság van, úgy mint a gyártók szállítási ideje és az európai uniós hatóságok engedélyezése. (MTI)