Itt a vége: betiltják az érzelmileg támogató állatok utaztatását Amerikában

2020 december 3., csütörtök 17:48

Vége a pávák, malacok, papagájok fedélzetre cipelésének: az Egyesült Államok teljesen betiltja, hogy a repülőgépek utasai érzelmileg támogató állatokat vihessenek a fedélzetre, írja a BBC.

Két évvel ezelőtt keringtek a médiában olyan történetek, amikor amerikai légitársaságok nem engedték meg utasaiknak, hogy az őket érzelmileg támogató, terápiás állatokat, például pávát vagy disznót vigyenek a fedélzetre. Korábban semmilyen szabályozás nem vonatkozott erre, ezért került sor több összetűzésre is légitársaságok és az állataikhoz ragaszkodó utasok között. A nagy nyilvánosságot kapott pávás eset után azonban a nagyobb amerikai légitársaságok próbáltak szigorítani az eljáráson azzal, hogy kikötötték, csak az viheti fel fura állatát a fedélzetre, akinek orvosi papírja van arról, hogy terápiás jelleggel feltétlen szüksége van rá.

Érzelmileg támogató páva, akit nem engedtek utazni.

Az amerikai Közlekedési Minisztérium szerdai szabálymódosítása szerint mostantól csak kutyákat lehet felvinni a fedélzetre abban az esetben, ha az valamilyen szolgálatot lát el fogyatékossággal élő személy számára, például vakvezetőkutya. Minden más állat mehet a raktérbe.

A Minisztérium azért döntött így, mert szerintük a szokatlan állatok fedélzetre cipelése megrengette a bizalmat a tényleges szolgálatokat ellátó állatok felé, és szabálymódosítással védenék az utazóközönséget és a személyzetet is.A légitársaságok szerint korábban az utasok rendszeresen visszaéltek a lehetőséggel, és veszélyes is volt a képzetlen állatok ilyenfajta szállítása, többször előfordult, hogy az állatok megsebesítették az utasokat és a személyzetet.

Az Airlines of America kereskedelmi csoportja szerint 2017-ben 751 000 alakommal vittek fel a fedélzetre érzelmileg támogató állatot.