Itt a vége: betiltják az érzelmileg támogató állatok utaztatását Amerikában

ÁLLAT
2020 december 03., 17:48

Vége a pávák, malacok, papagájok fedélzetre cipelésének: az Egyesült Államok teljesen betiltja, hogy a repülőgépek utasai érzelmileg támogató állatokat vihessenek a fedélzetre, írja a BBC.

Két évvel ezelőtt keringtek a médiában olyan történetek, amikor amerikai légitársaságok nem engedték meg utasaiknak, hogy az őket érzelmileg támogató, terápiás állatokat, például pávát vagy disznót vigyenek a fedélzetre. Korábban semmilyen szabályozás nem vonatkozott erre, ezért került sor több összetűzésre is légitársaságok és az állataikhoz ragaszkodó utasok között. A nagy nyilvánosságot kapott pávás eset után azonban a nagyobb amerikai légitársaságok próbáltak szigorítani az eljáráson azzal, hogy kikötötték, csak az viheti fel fura állatát a fedélzetre, akinek orvosi papírja van arról, hogy terápiás jelleggel feltétlen szüksége van rá.

Érzelmileg támogató páva, akit nem engedtek utazni.
photo_camera Érzelmileg támogató páva, akit nem engedtek utazni.

Az amerikai Közlekedési Minisztérium szerdai szabálymódosítása szerint mostantól csak kutyákat lehet felvinni a fedélzetre abban az esetben, ha az valamilyen szolgálatot lát el fogyatékossággal élő személy számára, például vakvezetőkutya. Minden más állat mehet a raktérbe.

A Minisztérium azért döntött így, mert szerintük a szokatlan állatok fedélzetre cipelése megrengette a bizalmat a tényleges szolgálatokat ellátó állatok felé, és szabálymódosítással védenék az utazóközönséget és a személyzetet is.A légitársaságok szerint korábban az utasok rendszeresen visszaéltek a lehetőséggel, és veszélyes is volt a képzetlen állatok ilyenfajta szállítása, többször előfordult, hogy az állatok megsebesítették az utasokat és a személyzetet.

Az Airlines of America kereskedelmi csoportja szerint 2017-ben 751 000 alakommal vittek fel a fedélzetre érzelmileg támogató állatot.