Obama, Bush és Clinton is kamerák előtt oltatná be magát koronavírus ellen

külföld
2020 december 03., 16:49

Három egykori elnök, Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton úgy döntött, hogy közvetíthetik a tévében, ahogy megkapják majd a koronavírus-elleni oltásukat, hogy ezzel is növeljék a bizalmat a vakcinával szemben, írja a Guardian.

Az amerikai gyógyszerfelügyelő hatóság, az FDA leghamarabb jövő héten dönthet a Pfizer és a BioNTech vakcinájának engedélyezéséről. Az Egyesült Államokban szerdán új rekordot döntött a járvány, több mint 3100 ember halt meg egyetlen nap alatt a járvány következtében.

Bush, Obama és Clinton egy 2017-es rendezvényen, melyet egy hurrikán károsultjainak megsegítésére szerveztek
photo_camera Bush, Obama és Clinton egy 2017-es rendezvényen, melyet egy hurrikán károsultjainak megsegítésére szerveztek Fotó: JIM CHAPIN/AFP

Obama egy interjúban árulta el, hogy ő akkor fog biztonságosnak tekinteni egy vakcinát, ha az ország legismertebb járványügyi szakértője, Anthony Fauci is azt mondja róla.

Az Egyesült Államokban egy novemberi felmérés szerint az amerikaiak 42 százaléka akkor se oltatná be magát a vírus ellen, ha az oltóanyag azonnal, ingyen hozzáférhető lenne.

Obama beszélt arról is, hogy ő akkor oltatná be magát, ha a vakcina már hozzáférhető lesz azok számára is, akik a kevésbé kockázatos csoportokba tartoznak. A volt elnök 59 éves, és nincs ismert egészségügyi problémája, így nem számít a leginkább veszélyeztettek közé. Elmondta azt is, hogy megtenné ezt a tévében is, hogy az emberek tudják, hogy megbízik a tudományban.

George W. Bush kabinetfőnöke is közölte, hogy az egykori elnök szintén hajlandó kamerák előtt beoltatni magát, és már fel is vette a kapcsolatot a járványügyi szakértőkkel, hogy szóljanak rögtön, ahogy itt az ideje, mert ezzel is segíteni akar, hogy mások is beoltassák magukat. Bill Clinton sajtószóvivője is jelezte, hogy Clinton szintén hajlandó kamera előtt is beoltatni magát.