Soha nem lesz vége: Lengyelországban körözött csaló szervezhette a brüsszeli szexpartit

bűnügy
2020 december 03., 18:36

Ugyan csütörtök kora délután David Manzheley lengyel lapok mellett a 444-nek is véletlen névegyezésről beszélt és határozottan tagadta, hogy azonos lenne azzal a lengyel férfival, akit ugyanígy hívnak és csalásért köröznek Lengyelországban, késő délután a legismertebb lengyel lapok már kész tényként írnak arról, hogy egy személyről van szó.

Manzheley volt a szervezője annak a brüsszeli orgiának, mely után Szájer József fideszes EP-képviselőt egy sikertelen menekülési kísérlet után, kábítószerrel a táskájában a belga rendőrség feltartóztatta. Manzheley az elmúlt napokban rengeteg interjút adott, belga lapok mellett nyilatkozott nekünk és például a Hír TV-nek is. A Hír Tv-nek arról beszélt, hogy házkutatási parancs nélkül törtek rájuk a rendőrök, akik Szájer Józsefen kívül senkinél nem kerestek drogot.

A nap folyamán ugyanakkor terjedni kezdett egy lengyel körözési fotó, melyen egy ugyanígy nevezett, de 7 évvel idősebb férfi adatai szerepeltek. A férfi ezzel kapcsolatban a 444-nek azt mondta, hogy ez csak a lengyel kormányzat próbálkozása arra, hogy őt mint az ügy egyik koronatanúját hiteltelenné tegye. Azzal érvelt, hogy szemben a 36 éves körözött férfival, ő csak 29 éves, és azt mondta, hogy egyik adat sem igaz rá, a szülei nem lengyelek és nem úgy hívják őket. Menzeheley a lengyel Onetnek is határozottan cáfolta, hogy őt köröznék.

Csütörtök délután ugyanakkor a legjelentősebb független lengyel lap, a Gazeta Wyborcza azt írta, hogy a belga rendőrség megerősítette a lengyel rendőrség számára, hogy a lengyel hatóságok által körözött Manzheley pár nappal ezelőtt még Belgiumban volt, míg a férfi rokonai pedig azt erősítették meg a lapnak, hogy az interjúkban felbukkant férfi valóban az ő hozzátartozójuk, igaz, nagyon rég, 15 éve nem látták élőben.

A lap ír arról is, hogy a wadowice-i Manzheley-t 2008-ban ítélték 14 hónapnyi börtönre, mert ügyvédnek adta ki magát, és így verte át áldozatát, pénzt csalva ki tőle. Büntetését azonban nem töltötte le, elszökött az országból. 2013 óra európai elfogatóparancs volt ellene érvényben.

A lengyel lap értesülései szerint nem ez az egyetlen csalás, ami a férfihoz köthető: volt például, hogy egy izraeli egyetem jogászhallgatójának adta ki magát. A Gazeta Wyborczának nyilatkozó rokon szerint a férfival mindig csak a baj volt.

A férfi ugyan azt állítja a most megjelent interjúkban, hogy életében kétszer járt csak Lengyelországban, és a családja sem odavalósi, a lapnak nyilatkozó rokonok szerint ez egyszerűen nem igaz

Ugyanerről írt csütörtökök egy másik lengyel lap, az Onet is, melynek forrásai szintén megerősítették, hogy ugyanarról a személyről van szó. Információk szerint több mint egy tucatnyi feljelentés van beadva a férfi ellen Lengyelországban. A lap korábban interjút is közölt David Manzheley-vel, aki tagadta az azonosságot, és arról beszélt, hogy orgiáit sok politikus, köztük lengyel konzervatívok is látogatták.

Az Onet egyik forrása ismerte személyesen a csalással vádolt Davidot, és felismerte az interjúkban szereplő férfiban. Elmondása szerint a férfi a középiskolát se végezte el, hiába állítja, hogy tudományos pályán lenne.

Hogy a nemzetközileg körözés alatt álló David Manzheley miért gondolta, hogy jó ötlet napokon át rengeteg interjút adnia, melyekben egyre vadabb és vadabb dolgokkal állt elő, az jó kérdés, jó eséllyel nem ez volt az utolsó csavar ebben a történetben.