A NASA 1 dollárt ad egy coloradói cégnek, hogy kőzeteket gyűjtsön a Holdon

tudomány
2020 december 04., 11:13

A NASA kiválasztott és szerződtetett négy céget, akiknek összesen 25001 dollárt fizetnek azért, hogy a Holdra menjenek és ott kőzeteket gyűjtsenek. Költségeiket saját maguknak kell megtéríteni, a NASA csak a begyűjtött kőzetekért fizet. Illetve ezzel gyakorlatilag engedélyt adtak arra, hogy magáncégek is kiaknázhassák más bolygók erőforrásait.

A négy cég közül, akikkel a NASA szerződött, kettő amerikai, egy európai, egy pedig japán. Közölük hárman fejenként 5 ezer dollárért vállalták a dolgot, a coloradói Lunar Outpost of Golden pedig mindössze 1 dollárt kap a NASA-tól azért, hogy kavicsokat hozzon a Holdról. Földre.

A NASA a Holdról kinyert talajt az Artemis-programjában tervezi felhasználni, aminek célja, hogy 2024-ben egy nőt és egy férfit küldjenek a Holdra, ott pedig egy holdbázist hozzanak létre.

Sinead O'Sullivan űrszakértő szerint ez a jelképes, egydolláros összeg most nem pénzügyileg értékes, hanem mert mostantól gyakorlatilag szabadon lehet majd kereskedni a Földön kívüli ásványkincsekkel. Anélkül, hogy módosítani kellett volna bármilyen nemzetközi egyezményt.

(BBC)