Jelöletlen kamionban érkezett meg az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba

koronavírus
2020 december 04., 05:54

Megérkezett a Pfizer/BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett első vakcinaszállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten meg is kezdődik az oltási kampány.

A Downing Street beszámolója szerint a vakcinákat egy jelöletlen kamionban szállították Belgiumból az Egyesült Királyságba csütörtökön késő este a Csatorna-alagúton át. A szállítmányt az angliai terminálról egy elosztóközpontba vitték, ennek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra.

A Pfizer/BioNTech-oltóanyag forgalmazásának engedélyezését a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság előző nap jelentette be. Ezzel az Egyesült Királyság a világ első olyan országa, ami hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina használatára.

A brit kormány tervei szerint az oltási kampányt december 8-án kezdik meg, az első körben 800 ezer vakcina áll majd rendelkezésre. Összese 40 millió adag oltóanyagot rendeltek a Pfizer/BioNTech-től, Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a napokban az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt. Jonathan Van-Tam tisztifőorvos-helyettes csütörtök este a BBC-nek azt mondta, reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.

A brit kormány közzétette azt is, hogy kik és milyen sorrendben juthatnak majd hozzá a vakcinához: a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi dolgozók, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek. A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak a 65 éven aluli krónikus betegek is.

Az egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint átlépte a 60 ezret a nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A halálozások száma ugyanakkor már lefelé tart, a minisztérium adatai szerint az elmúlt hét napban 3085-en haltak meg a covid miatt, 173-mal, vagyis 5,3 százalékkal kevesebben, mint a múlt csütörtökön véget ért egyheti időszakban.

(MTI)