Koronavírus-számok Magyarországon 01.25.
Elhunytak + 56 Σ 12 024
Kórházban + 21 Σ 3 814
Fertőzöttek + 844 Σ 360 418
Tesztek + 10 064 Σ 3 062 132

Közelít a 200-hoz a járvány napi áldozatainak a száma

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A csütörtökön jelentett, kiugróan magas 182 napi áldozatnál is több koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak egyetlen nap alatt Magyarországon. 

A pénteki jelentés szerint 189 covid-fertőzött hunyt el 24 óra alatt. 

Vagyis átlagosan kevesebb mint 8 perc alatt halt meg koronavírusos beteg csütörtökön Magyarországon. 

Bár a kormányzati tájékoztatás mindig előszeretettel hangsúlyozza, hogy az áldozatok többsége idős, krónikus beteg, az elhunytak között van egy 37 éves férfi (asztma, szívritmuszavar), egy 44 éves férfi, akinek mindössze magas vérnomyása volt, egy 49 éves férfi (magas vérnyomás és cukorbetegség), egy 47 éves nő (magas vérnyomás, asztma, szívbetegség, vérszegénység), egy 49 éves nő (magasvérnyomás-betegség, szívbetegség, veseelégtelenség) és egy 49 éves férfi (magasvérnyomás-betegség, szívbetegség, cukorbetegség, érelmeszesedés) is. 

A kórházban kezeltek száma is nőtt 119-cel. A 7812 a második legmagasabb adat, ennél többen három napja szorultak kórházi ellátásra. 

A lélegeztetőn lévők száma csökkent, tíz napja volt utoljára 640 alatt. Nincs nagy különbségről szó, és jelentősen befolyásolhatja a számokat a halálesetek növekedése. A lélegeztetőre szorulók tólélési esélyeit Szlávik János főorvos korábban 50 százalékra tette. Azt nem lehet tudni, hogy a 189 újabb áldozat közül hányan voltak kórházban és hányan lélegeztetőn.  

Azt sem árulják el továbbra sem a napi jelentésben, hogy hányan vannak intenzíven. Gulyás Gergely heti tájékoztatása alapján 50 százalékkal lehetnek többen, mint amennyien lélegeztetőn vannak. 

Az új fertőzöttek számából továbbra is nehéz bármilyen következtetést levonni. A 6212 magas szám, de kevesebb a tegnapinál. Ugyanakkor itt alaposan bekavar a tesztek száma. PCR-tesztből több mint 7000-rel végeztek kevesebbet, mint egy nappal korábban. Vagyis a csökkenést ez is okozhatja.

Az, hogy a napi fertőzöttek száma hogyan alakul, fontos mutatója lenne a korlátozások eredményességének. A hivatalosan publikált adatok ennek megbecslésére nem elegendőek. Mindenesetre hétfőn a kormány dönteni fog arról, hogy szükség van-e a korlátozások további fenntartására. Orbán Viktor péntek reggel azt mondta, hogy orvosok és szakértők mereven elutasítják a lazításokat. 

Alapvetően fontos mutató lenne a vizsgálatokon belül a pozitív tesztek aránya, ami mutatná, hogy mennyire van kontroll alatt a járvány. De amióta a gyorstesztek eredményeit hol beleveszik, hol nem a mintavételekbe, azok eredménye pedig szintén vagy megjelenik vagy nem, azóta érdemes óvatosan kezelni ezt a mutatót is. Mindenesetre az összeköthető két adatból most úgy tűnik, hogy 34 százalék körül van a pozitív tesztek aránya. De ebben tényleg sok a bizonytalanság. 

1492 új gyógyultról számoltak be, ez jóval kevesebb a 6212 új fertőzöttnél.

Lakosságarányosan és az elmúlt két hétben regisztrált új fertőzöttek alapján Békés és Vas megye jelenleg a legfertőzöttebb.