Orbán Viktor Manfred Webernek: Ti balfácánnak néztek bennünket

eu
2020 december 04., 14:57

Egyre hevesebb lesz a kommunikációs viadal az EU vezetői és a magyar kormány között. Pénteken délután például Orbán Viktor levélben, pontosabban közleményben reagált Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének kijelentéseire. Ebben az "EU-szamizdat nro.3"-nak keresztelt közleményben azt írja, hogy Manfred Weber csütörtöki nyilatkozatában nem mondott igazat a sajtónak arról, hogy mi az EU célja a jogállamisági mechanizmussal, ezzel pedig balfácánnak nézi a magyar kormányt, pedig "nem vagyunk azok".

A miniszterelnök szerint "az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap." Azt írja, hogy a közép-európaiaknak ez nem ismeretlen, ezért találták ki itt a szamizdatot, ezzel persze az államszocialista elnyomó rendszerekhez hasonlítva az Európai Uniót, magát pedig újra a rendszerváltó antikommunista hős szerepébe helyezi.

Orbán levelében arra reagál, hogy Manfred Weber azt állította december 3-án a Németországba akkreditált tudósítóknak, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a jogállamisági mechanizmust, annak pedig a célja a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból.

Orbán szerint ez egyszerűen nem igaz, amit a miniszterelnök több uniós vezető idézeteivel igyekszik bizonyítani. A miniszterelnök közleményében a következő mondatokat vagy mondatrészleteket idézi:

  • Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke: Orbán beteg demokráciát épít.
  • Didier Reynders, igazságügyi biztos: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.
  • Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.
  • Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba.
  • Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.
  • Guy Verhofstadt EP képviselő: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

"A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt."

A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.- ezzel zárja a közleményt Orbán.