Sok cifra dolog történt már a járványügyi adatokkal, de ez mindenen túltesz

járvány
2020 december 05., 12:11

Teljesen összekuszálódtak a kormányzati koronavírus oldalon szombaton a megyei adatok, és erre egyelőre egyetlen logikus magyarázat van. Az viszont elég rosszul hangzik.

A koronavirus.gov.hu párját ritkító, legendás térképe okozta a zűrzavart. Mert ezen olyan számokat tüntettek fel, amik semmiképpen sem szerepelhetnének rajta.

Arról a maga nemében is parádés térképről van szó, ami ahelyett, hogy tájékoztatna a fertőzöttek számának a változásáról, mutatná, hogy hol terjed jobban, hol kevésbé éppen a járvány, az eddig regisztrált összes fertőzöttet mutatja. Vagyis nem az elmúlt 24 órában regisztráltakat, hanem azt, hogy tavasz óta, nyolc hónap alatt eddig összesen hány igazolt covidost találtak hivatalosan megyénként.

Mindezt véletlenül sem interaktív módon, hanem egy képen, ahonnan másolni sem lehet egyszerűen az adatokat. Ráadásul indokolatlanul rossz minőségű a kép. TBG kollégám ezt így fogalmazta meg: a kép eredetileg feltehetően egy JPG formátumban készülhetett, amit nagyon nagy, a képminőség rovására menő kompresszióval készítenek, emiatt szinte felismerhetetlenek lesznek a számok. A szájtra végül PNG formátumban kerül ki, de ez a roncsolás után már - értelemszerűen - a rossz minőségen nem változtat.

Hogy még nehezebb legyen nyomon követni a megyei adatokat, ezt a szinte használhatatlan képet is elsüllyesztik másnapra, és lecserélik egy újabbra, amin megint csak a tavasz óta regisztrált összes fertőzött van, és sehol sincs kiemelve a változás. Aki akarja, persze másolgathatja magának egy táblázatban.

A kormányzati tájékoztatás balszerencséje, hogy az egyáltalán nem könnyen kinyerhető számokat sokan saját szórakoztatásukra tényleg vezetik.

Mi is követjük, és készítünk belőle lakosságarányos, az elmúlt két hét adataival számoló táblázatot, ha már ezt a kormányzat nem teszi meg.

Így derült ki az a matematikai képtelenség, hogy ma reggel olyan térképet tettek ki a koronavirus.gov.hu-ra, ahol az összes megyei adat csökkent az előző napihoz képest. Egyszercsak kitöröltek 3475 eddig regisztrált fertőzöttet.

Egy-egy megyében korábban is volt erre példa, amit vagy utólagos adattisztítással magyaráztak (kiderült egy fertőzöttről, hogy valójában másik megyében él) vagy sehogy sem. De minden megye adatát egyidőben korábban még egyszer sem rontották el.

De ennél is rosszabb a helyzet. Nem egyszerűen elírták ugyanis az adatokat. Hanem a jelek szerint a megyei adatokat hozzáigazították a bejelentett összes új fertőzött számához.

Úgy néz ki, mintha lenne egy központi szám, és azt leosztanák utólag a megyék között.

Mi támasztja ezt alá?

A koronavirus.gov.hu-n reggelente - nem egy követhető táblázatban vagy grafikonon - hanem szövegben bejelentik, hogy hány új fertőzött van. Szombaton reggel azt közölték, hogy 5525 új fertőzött van az országban, és eddig összesen 243 581 covidost regisztráltak.

A megyei térképen a számokat összeadva viszont 234 581 jön ki.

Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy valaki véletlenül egyszerűen felcserélte a 43-at 34-re.

Innentől pedig az egész rendszer a rosszul bevitt központi adathoz igazodott, és végigfutott a hiba. Az senkinek nem tűnt fel a kormányzati tájékoztatásban, hogy a 9000 fős elírás miatt totálisan rossz számok jöttek ki megyénként. De annyira nem vették észre, hogy el is készült a térkép, amit ki is raktak reggel.

photo_camera Illusztráció: 444

Ha már a kormányzati tájékoztatásban senki nem számolta át az adatokat, ezt többen megtették helyettük. A koronavirus.gov.hu a hatalmas bakira elég lassan reagált. Három órával később előbb kitették ezt a szöveget:

Majd pár perc múlva már ezt:

Magyarázat semmi. Pedig nem ártott volna, mert így valóban nincs logikusabb megoldás annál, hogy a valahonnan megállapított országos adatokhoz igazítják a megyei adatokat.

Nem ez az első eset, hogy nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető számok jelennek meg a koronavirus-gov.hu-n, volt, hogy az új fertőzöttek száma meghaladta a tesztekét. Adódik a kérdés, hogy van-e értelme a számok követésének. Annyi feltétlenül van, hogy az ilyen típusú hibák kiugranak.

A magyar második hullámról pénteken jelent meg összefoglaló videónk, ebben is kitértünk a hivatalos adatközlés körüli mismásolásokra.

link Forrás

A korrigált hivatalos adatok alapján egyébként így néz ki a megyék fertőzöttsége, lakosságarányosan, az elmúlt két hétben regisztrált új fertőzötteket figyelembe véve.

link Forrás