Jár a pedagógusoknak a 100 százalékos táppénz

oktatás
2020 december 06., 15:44

Minden pedagógus száz százalékos táppénzt kap, ha a munkahelyén fertőződik meg koronavírussal, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV-nek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ugyanis azért volt csak 70 százalékos a pedagógusok részvétele az ingyenes teszteléseken, mert attól tartottak, hogy ha kiderül, hogy fertőzöttek, akkor a betegség idejére nem kapnak 100 százalékos táppénzt.

Az Emmi azonban most erre reagálva azt mondta, hogy a teljes összeget két részletben kapják meg a tanárok, először a 60%-os táppénzt, a maradék 40%-ot pedig akkor, ha a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárást az érintett hatóságok befejezték.

Azt is írták, hogy ha valamelyik dolgozónak pozitív lesz a tesztje, akkor az intézményvezető kezdeményezésére az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. Azok a tanárok esetében pedig, akik tünetmentesen vannak karanténban, otthoni munkavégzést rendelhet el a munkáltató, így táppénzre sem kell menni.