Az irániak szerint egy műhold vezérelte, AI-alapú gépfegyverrel ölhették meg az atomprogramjuk vezetőjét

külföld
2020 december 07., 14:27

Az iráni Forradalmi Gárda egy parancsnoka, Ali Fadavi beszélt arról a helyi sajtó szerint, hogy az iráni atomprogram vezetőjét, Mohsen Fakhrizadehet egy műholdas irányítású, „mesterséges intelligenciát” is használó gépfegyverrel ölték meg.

Fakhrizadeh november 27-én halt meg Teherán közelében, amikor az őt szállító konvojt megtámadták. Irán Izraelt gyanúsítja a merénylettel, izraeli források pedig egyelőre nem cáfolták, de nem is erősítették meg, hogy közük lett volna a gyilkossághoz.

photo_camera Fotó: -/AFP

A BBC idézte a Forradalmi Gárda parancsnokának megszólalását, mely szerint egy pick-up terepjáróra volt felszerelve a gépfegyver, ami úgy volt képes számos alkalommal meglőni Fakhrizadehet, hogy a mellette utazó feleségét nem találták el.

Iráni források a merénylet elkövetése óta már több, egymásnak ellentmondó magyarázatot adtak arra, hogy hogyan gyilkolták meg az atomtudóst. A támadás napján a védelmi minisztérium még arról beszélt, hogy lőpárbaj is kialakult a testőrök, illetve a támadók között.

Fakhrizadeh temetésén az iráni nemzetvédelmi bizottság vezetője már távirányítású eszközökről és különleges módszerekről beszélt, de részleteket nem árult el.

Fadavi vasárnap beszélt arról egy rendezvényen, hogy a Nissan pick-upra felszerelt gépfegyver AI-alapon működő, intelligens rendszerrel volt felszerelve. Az eszköz összesen 13 golyót lőtt ki, és a rendszer Fakhrizadeh arcára fókuszált, olyannyira, hogy a 25 centiméterre lévő felesége nem sérült meg.

A tábornok szerint nem voltak emberi elkövetők a helyszínen, mind a 13 kilőtt golyó a távolról vezérelt fegyverből származott.

A BBC ugyanakkor idéz olyan nyugati szakértőket, akik szerint érdemes óvatosan fogadni a hasonló iráni bejelentéseket: a lapnak nyilatkozó elemző, Tom Withington szerint egy kicsit olyan a helyzet, mintha az irániak fogták volna az összes mostanában menő fogalmat, és belerakták volna ebbe a helyzetbe, hogy úgy tűnhessen, mintha csak egy rendkívüli hatalommal és tudással bíró ellenség tudott volna végezni egy nagyon fontos iráni személlyel.